Tíz évet kaphat a WannaCry megállítója

marcus hutchins wannacry
Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját
Vágólapra másolva!
Fiatalabb korában banki adatokat lopó trójai készítésében segédkezett.
Vágólapra másolva!

2017-ben az egész világ megismerte a MalwareTech nevű twittercsatornát üzemeltető Marcus Hutchins nevét, miután a fiatal brit biztonsági kutató egy szimpla trükkel ártalmatlanná tette a világ 150 országában olyan 75 ezer számítógépet megfertőzött WannaCry zsarolóprogramot.

Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját Forrás: Frank Augstein/AP

A hősként ünnepelt, a bulvármédia által pedig egy ideig üldözött Hutchins pár hónappal később újra a hírekbe került, azonban ezúttal nem túl bizalomgerjesztő kontextusban: Las Vegasban letartóztatták azzal a váddal, hogy köze van a banki belépési adatokat lopó Kronos kártevőhöz. Hutchins a napokban vádalkut kötött az ügy minél gyorsabb lezárása érdekében, így az ellene felhozott tíz vádpont közül nyolcat ejtett az ügyész.

Hutchins vádpontonként akár 5 év börtönbüntetést is kaphat, továbbá mindkettő mellé párosulhat akár 250 ezer dollár bírság és egy-egy év feltételes szabadlábra helyezés.

A férfi szerint meglehetősen régi ügyről van szó, nagyon fiatal volt még, mikor belekeveredett a Kronos elkészítésébe, és őszintén megbánta a tetteit. Részben ezért is állt át a másik oldalra, vált gyakorlatilag egy internetes bűnözőpalántából „fehér kalapos" biztonsági szakemberré.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!