Megnéztük, hogy tényleg mindent túlél-e a strapabíró külső merevlemez

LaCie, Rugged, strapabíró, merevlemez,
Kompakt és könnyű, ezáltal egyszerűen hordozható.
Vágólapra másolva!
A számítógép-használók első számú aranyszabálya: mindig legyenek több helyen elmentve a dolgok. Bármikor beüthet a durva krach, tönkremehet a masina, meghalhat benne az adattároló, elfüstölhet a táp, vagy jöhet valami gonosz hacker, aki letörli, elrabolja az adatokat, és akkor ott állunk megfürödve. Szóval menteni kell rendszeresen mindent, amire a legkényelmesebb megoldás valamilyen felhőalapú webes szolgáltatást használni.
Vágólapra másolva!

Azonban ez sem tökéletes módszer, hiszen egyrészt aktív netkapcsolat szükséges a mentéshez és az eléréshez. Másrészt az adatok ilyenkor egy távoli számítógépen pihennek, azaz, azok sincsenek „nálunk” biztonságban. Így a tökéletest legalább megközelítő megoldás az, ha kimásoljuk azokat egy nálunk lévő adattárolóra, praktikusan egy külső merevlemezre.

Sok cég foglalkozik ilyen eszközök fejlesztésével és gyártásával, köztük a francia LaCie is, amelynek kínálatában jó pár ilyen eszköz megtalálható. Köztük olyan darabok is, amelyeket különösen strapabíróra terveztek, tehát amelyeket úgy alakítottak ki, hogy kibírják a fizikai behatásokat. Ilyen a beszédes nevű Rugged, azaz magyarul Zord fantázianevű modelljük, amely állításuk szerint kibírja a nedvességet, az ütést, a port is. De tényleg így van? Utánajártunk!

Gumibugyis dizájn

Rögtön feltűnik totálisan szokatlan külseje, hiszen úgy néz ki, mintha nagy lökhárítókkal vették volna körül, ami nagyon hasonlít a strapatelefonoknál alkalmazott megoldásra. Azonban ezúttal ez a védelmi vonal nem a készülékház szerves része, hanem egy eltávolítható, vastag, masszív, gumiból készült kiegészítő.

Tehát a maximális biztonsághoz ebbe a bugyiba kell belebújtatni a merevlemezt úgy, ahogy a mobilokat is beledughatjuk különféle védőtokokba.

Ez egyébként nem kifejezetten baj, hiszen a narancssárga, vastag gumi nem túl esztétikus, és például egy üzleti tárgyaláson nem illik az asztalra. Maga a külső merevlemez viszont szuperül néz ki a matt fényezésű alumínium készülékháznak köszönhetően.

Terepen, kemény körülmények között jó szolgálatot tehet Forrás: Origo

Akkora, mint egy mobiltelefon (13,5 x 8,6 x 1,8 centiméter), a súlya (270 gramm) sem vészes, így egyszerűen hordozható, akár egy zsebben vagy kisebb laptoptáskában is vígan elfér. A nálunk lévő verzió tárolókapacitása 2 terabyte (2000 gigabyte), de van 1, illetve 5 terás változata is. Az írási sebesség 130 MB/s, ami mai szinten teljesen jó értéknek számít ebben a termékcsaládban, de tény, hogy elmarad a rivális SSD-technológia által produkált tempótól. Egy USB-C (Thunderbolt és USB 3.0 egyben) csatlakozó találhat rajta.

A burkolat nélkül pedig egy kompakt, elegáns darab Forrás: Origo

Mit bír?

Na, de jöjjön a lényeg! Mi az, amit tényleg kibír a cucc? A gyártó azt mondta, hogy bármit csinálhatunk vele, ami a dobozán rajta van, bírnia kell! Mi pedig úgy döntöttük, hogy kőkeményen próbára tesszük.

Vízpróba

Bevittük a szaunába, kicsit izzadt, de kibírta, nem lett semmi baja a gőztől. Ezután kiálltunk vele az udvarra, de csak nem jött az eső, úgyhogy egy nap után meguntuk a várakozást, és inkább beraktuk a zuhany alá. Ezt imádta, mert mintha kicsit javult is volna az írási sebesség a fürdés után, a jelek szerint jót tett neki a felfrissülés. Sajnos a teljes vízállóságot a gumibugyi sem garantálja, úgyhogy úszni nem tanítottuk meg.

Ütések és pofonok

A LaCie azt állítja, hogy nem lehet baja attól, ha négylábnyi, azaz 120 centiméteres magasságból a földre esik. Szóval dobálni kezdtük, mint aki megőrült, de ez sem okozott neki problémát. A vastag gumipelus hatásosan csillapította az ütések erejét, így a belsejének semmi baja nem lett, és a készülékház még csak meg sem karcolódott.

Nyomáspróba

Egy tonna súlyt ki kell bírnia, tehát az sem okozhat neki problémát, ha átmegy rajta egy autó. Először csak ráálltunk, de meg sem rezzent. Aztán rátoltunk egy motorbiciklit, majd pedig rágurultunk egy verdával, de semmi baja nem lett.

Bevált?

A gyakorlati próba során kiderült, hogy a LaCie Rugged TÉNYLEG egy strapabíró külső merevlemez, amely nagyon jól ellenáll a külső behatásoknak. Nyilván ezt is tönkre lehet tenni, de a hagyományos rokonainál sokkal ellenállóbb. Azoknak mindenképpen jól jöhet, akik „terepen”, mostoha körülmények között (is) dolgoznak, de azoknál is beválhat, akik egyszerűen csak az átlagosnál nagyobb biztonságban szeretnék tudni az adataikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!