Innovációs erődemonstráció lesz a világ legnagyobb tech expója

IFA, Berlin, 2019, Göke
DR Christian Göke, az IFA vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
Az ősz első napjaiban rendezik meg a világ egyik legfontosabb technológiai témájú kiállítását, az IFA-t Németország fővárosában. A berlini vásáron gyakorlatilag minden olyan iparág képviselteti magát, amely árammal működő termékekre épül. Így jelen van háztartási elektronikai szektor épp úgy, mint a szórakoztatóelektronika, telekommunikáció, robotika, a játékos univerzum, és a járművek egyaránt. Azaz magyarán a mosógéptől a vasalón, elektromos fogkefén, számítógépen mobiltelefonon, hangfalakon, tévéken keresztül egészen a motorokig, autókig kiállítanak mindent.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen hagyományosan képviseltetik magukat a világ legnagyobb konszernjei épp úgy, mint a feltörekvő cégek, azaz Berlinben majdnem mindenki tiszteletét teszi, aki ezen a területen kíván érvényesülni. A kiállítás jelentőségét jól mutatja, hogy az esemény előtt néhány hónappal összetrombitálták a világ minden részéről az egyes országok technológiai területen dolgozó újságíróit, akikkel ismertették a 2019-es IFA-val kapcsolatos legfontosabb információkat és egy füst alatt vázolták az aktuális trendeket is. Az IFA Global Press Conference 2019 konferencián feketén-fehéren kiderült, hogy a komplett globális technológiai szektor 2018-ban tovább növekedett, és ahogy a dolgok állnak ez a folyamat 2019-ben sem változik majd meg.

Megállíthatatlan növekedés

Az IFA által felkért elemzők szerint a televízió készülékek piaca az idei évben tovább gyarapszik, és a termékek forgalma eléri majd a 90 milliárd eurót. Mindezt úgy, hogy dinamikusan, 5 százalékkal (!) bővül a modern UHD felbontású készülékek szegmense, és a várakozások szerint

minden korábbinál több OLED, QLED és 8K tv fogy majd.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az okostelefonos iparág minden negatív előrejelzés ellenére továbbra is folytatja szárnyalását, és minden korábbinál nagyobb, 460 milliárd euró értékben adnak majd el ilyen termékeket. És most csak magukról a kézzel fogható, fizikai valójukban is létező termékekről van szó, az alkalmazások, szoftverek, kapcsolódó szolgáltatások további (tíz)milliárdokkal gazdagíthatják a piaci szereplőket. A háztartási kis- és nagygépek szegmense is várhatóan igen jól teljesít majd 2019-ben. Az elemzők ugyanis arra számítanak, hogy e piac idén 4 százalékot gyarapodva eléri majd a 273 milliárd eurót.

DR Christian Göke, az IFA vezérigazgatója. Forrás: Origo

Ám nem csak a komplett technológiai iparág nő, hanem az IFA kiállítás is: Dr. Christian Göke a Messe Berlin ügyvezető igazgatója, azaz gyakorlatilag az expó lelke eémondta, hogy a 2018-as kiállítás elképesztő tömegeket vonzott.

Néhány nap alatt 244 000 ember látogatott a berlini eseményre, és rajtuk kívül jelen volt 152 000 (!) szakmai látogató is.

Azaz az IFA nem pusztán arról szól, hogy a "hétköznapi" embereknek bemutassák az újdonságokat, hanem nagyon komoly lehetőség, hogy az üzleti partnerek találkozzanak egymással. Ez az idei évben sem lesz másként, így várhatóan 2019-ben is euromilliárdokról szóló megállapodások köttetnek majd Németország szívében. Az IFA-n jellemzően jelen vannak a magyarországi cégek, gyártók, kereskedők, elemzők, illetve a multinacionális vállalatok magyar képviseletének munkatársai is, így az esemény a hazai gazdasági szereplőknek is komoly lehetőségeket kínál.

Fókuszban az innováció

Dr. Christian Göke azt is kiemelte, hogy az IFA legnagyobb vonzereje az volt, hogy az innovációt kézzelfogható közelségbe hozta a látogatókhoz, és ez az idei évben sem lesz másként. Az elmúlt közel egy évszázad során számos nagy cég ezen az eseményen mutatta be forradalmi megoldásait, és ha minden jól megy, a nagy versenyzők az idei évre is tartogatnak néhány komoly meglepetést. Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy a kiállítást hivatalosan Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának első embere nyitja majd meg, és már azt is lehet tudni, hogy beszédet fog mondani Cristiano Amon, a Qualcomm elnöke is.

A kiállítás egyik érdekes színfoltja lesz a régi német márka, a Metz visszatérése. Bár már nem német. A Skyworth nevű kínai cég szeretne vele betörni az európai piacra. Forrás: Origo

Az IFA GPC 2019 konferencián az is kiderült, hogy maga a kiállítás is sok szempontból olyan, mint azok a hatalmas multinacionális cégek, amelynek megjelenési lehetőséget biztosít. Dr. Christian Göke bejelentette ugyanis, hogy az IFA égisze alatt, tehát német központtal és vezetéssel megrendeznek egy hasonló, ám természetesen nem ennyire nagyszabású expót Kínában CeChina, és az Egyesült Államokban Ce Week néven is. Ezek az események értelemszerűen nagyon jó lehetőséget nyújtanak az európai vállalatoknak, hogy elmélyíthessék kapcsolataikat tengerentúli partnereikkel, illetve új üzlettársakat találhassanak.

Ősszel irány Berlin!

Az IFA Global Press Conference 2019 eseményen elhangzottak alapján az IFA visszaverve a kihívók támadásait továbbra is a világ egyik legfontosabb technológiai tematikájú rendezvénye marad. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy 2019-ben is érdemes lesz ellátogatni az ősz első napjaiban Berlinbe és nem csak a finom virsli, a jó csülök és sör miatt, hanem mert szó szerint egy innovációs orgián vehet majd részt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!