Sokoldalú, de megfizethető laptop a Huaweitől

Huawei MateBook D, notebook, teszt
A külseje kifejezetten elegáns.
Vágólapra másolva!
A Huawei a jelek szerint komolyan gondolja, hogy a hordozható számítógépek piacán is megveti a lábát, hiszen a cég a közelmúltban több notebookkal színre lépett Magyarországon is. A támadó ék tagjaként ott van a MateBook D, amellyel a vállalat azokat célozza meg, akik sokoldalú, bárhol bevethető, de megfizethető termékre vágynak.
Vágólapra másolva!

Az a dizájnkoncepció megalkotásakor is világosan látszódott, hogy egy olyan modellt szeretnének letenni az asztalra, amely minél szélesebb vásárlói réteg figyelmét felkeltheti. A MateBook D nem hivalkodó, nincsenek rajta figyelemfelkeltő díszítő elemek, spoilerek, világító LED-ek. Ezzel szemben, pláne a nálunk járt szürke változat, kifejezetten visszafogott és elegáns.

A külseje kifejezetten elegáns Forrás: Origo

Az egészről üvölt a funkcionalista minimalizmus, ami egyáltalán nem baj, és ennek megfelelően el lehet vinni egy üzleti tárgyalásra, egyetemi előadásra épp úgy, mint akár egy LAN partira vagy baráti összejövetelre. Az is látszik, hogy egy újkori, modern eszközről van szó, hiszen a kávák rendkívül keskenyek (6,2 mm!), aminek köszönhetően a kijelző-frontfelület arány eléri az elképesztően jó értéknek számító 83 százalékot.

Maga a készülékház is vékony, hiszen a vastagsága nem éri el a két centimétert sem (16,9 mm), a súlya pedig csupán 1,9 kilogramm, ami már ultrabook kategória!

A csatlakozókínálat viszont ennek megfelelően egy kicsit karcsú. DisplayPort nincs rajta, se kártyaolvasó, se Thunderbolt, se Ethernet, így be kell érni két USB 2.0-val, illetve egy-egy USB 3.0, fejhallgató és HDMI porttal.

Játék, film, netezés

A hardver (Intel i5 8250 processzor, 8 GB RAM, Nvidia GeForce MX150 & Intel Graphics 620 grafikus vezérlők) teljesítménye a várakozásoknak megfelelően nem kiemelkedő, de ezt nem is egy mini erőműnek szánták, és nem is mondják ezt róla. Ennek megfelelően játszani, videót vágni, komoly számítási kapacitást igénylő tervező- vagy 3D vizualizációs szoftvereket futtatni rajta csak kompromisszumok megkötésével lehet. Ám az is tény, hogy a hétköznapi használathoz, tehát képszerkesztéshez, levelezéshez, videózáshoz, visszavett grafikájú játékokhoz, böngészéshez, szövegszerkesztéshez a benne rejlő erő bőségesen elég.

Huawei MateBook D Forrás: Origo

15,6 inches kijelzője sem mutat különösebb extrákat: Az 1920 x 1080 képpontos felbontás, a 800:1 valós kontrasztarány, a 250 nites maximális fényerő, és az IPS paneltechnológia azért ma már nem számít nagy durranásnak. Ettől függetlenül az is igaz, hogy a képi világ teljesen rendben van, a színek szépek, természetesek, a betekintési szög jó, a mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan. A beépített hangrendszere hibákat nem produkál, a hangereje elég, viszont a megszólalás kicsit tompa, elmosódott, emellett zajosodás, enyhe percegés is érzékelhető olykor. A basszusok gyakorlatilag hallhatatlanok, emiatt mondhatjuk, hogy játékra és videózásra, filmezésre többé-kevésbé alkalmas a készülék, de a zenehallgatásra már nem igazán. Egy szó, mint száz, egy külső hangcuccot azért érdemes beszerezni mellé.

Használat közben

A vékony készülékház egyik hátránya, hogy egyszerűen nincs hely igazán komoly kapacitású akkumulátornak, és itt is meg kell küzdeni ezzel a problémával. A 43,3 Wh-s telep karcsú, ezen nincs mit szépíteni, így (használattól függően) be kell érni 5-8 órányi üzemidővel tapasztalataink szerint, ami azért korántsem kiemelkedő intervallum. A billentyűzete viszont egyszerűen kifogástalan! A szigetes kialakításnak köszönhetően minden gomb különálló egység, amelyek alá nem kerülhet be semmilyen szennyeződés.

A billentyűzet kifogástalan, így a gépelés kényelmes Forrás: Origo

A nyomásút pont megfelelő, a gombok stabilak, nem lötyögnek, a gépelés így kifejezetten kényelmes. A beépített egérpad nagy méretű, érzékenysége kifogástalan, egy kisebb hibája van, mégpedig, hogy a különálló gombok hiányoznak róla, de ez ma már gyakorlatilag minden notebookról elmondható sajnos. A használat közben enyhe melegedést tapasztalni, de azért ennek mértéke nem túlságosan zavaró, szó sincs arról, hogy megsütné a combjainkat, amikor az ölünkbe vesszük. A hűtőrendszere hatékony tehát, de ennek ára van, mégpedig a zajosodás. A zajszint ugyanis magas, ami munka, netezés közben nem gond, de filmezésnél már egy picit zavaró lehet.

Jó a Huawei MateBook D?

A Huawei MateBook D szerintünk egyértelműen a kategóriájának jobb notebookjai közé tartozik. Az érződik a teljesítményen és a kijelzőn, hogy próbálták az árat emberközeli szinten tartani, és a hangrendszere, valamint akkumulátora is átlagos. Viszont a kialakítás egyszerűen elsőrangú, a használata pedig iszonyú kényelmes. Irodai munkára, otthoni mindennapi használatra egy remek termék, nagyon szerettük, nem is akartuk visszaadni.

Még több infó a termékről a hivatalos weboldalon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!