Egy nagy újdonsággal jöhetnek az idei iPhone-ok

Vágólapra másolva!
Az Apple-témában járatos, jellemzően megbízható információkat szállító japán technológiai blog, a Mac Otakra úgy tudja, hogy az Apple idén két teljesen új iPhone-modellt fog bemutatni, a mostani iPhone XR, XS és XS Max készülékek frissített változatai mellé, melyek persze több újdonságot is ígérnek, de egy nagyot szinte biztosan, amivel az amerikai cég felzárkózhat a keleti konkurenseihez.
Vágólapra másolva!

A kínai beszállítói láncban jelen lévő megbízható források szerint mindkét új készülék OLED-kijelzőt kap majd, az egyik 6,1 hüvelykes, a másik pedig 6,5 hüvelykes méretben. Úgy tudni egyébként, hogy idén a legkevésbé drága modell, tehát az iPhone XR új változata még megtartja az LCD-kijelzőt, jövőre azonban már minden telefonon OLED-re vált a gyártó. De, ami talán ennél is fontosabb, hogy az Apple felzárkózik az olyan nagy konkurensekhez, mint a Samsung és a Huawei,

és ezeken a telefonokon már három hátlapi kameralencsét fog használni.

Mindez összességében egy nagyobb kameramodul beépítését teszi szükségessé, amivel párhuzamosan az Apple a készülékek vastagságát is megnöveli picit: a kisebbik modell 0,15 mm-rel lesz vastagabb az iPhone XS-nél, aminek köszönhetően a kamerasziget 0,5 mm-rel kevésbé fog kilógni a készülékházból, míg a nagyobb modell 0,4 mm-rel hízik meg az iPhone XS Maxhoz képest, és így 0,25 mm-rel csökkenthető a kamerák kidudorodása.

Forrás: Mac Otakara

Ezenkívül a bennfentes információk alapján úgy tudni, hogy az új telefonokon ugyan megmarad az Apple saját fejlesztésű Lightning töltőportja, azonban mellékelnek hozzá egy átalakító kábelt USB-C-hez, és maga az USB-C töltő 18 wattos lesz. Ennél talán érdekesebb azonban, hogy bekerül a fordított vezeték nélküli töltés lehetősége, amit elsőként a Huawei hozott el a Mate 20 Próval, majd a Samsung követte a Galaxy S10-zel.

Ennek köszönhetően a telefon képes lesz tölteni az Apple Watch okosórát, és a vezeték nélküli AirPods fülhallgatókat (vagy éppen egy másik iPhone-t).

Mindez egyébként azért is lehet nagyon fontos, mert az Apple váratlanul bejelentette, hogy mégsem dobja piacra a 2017-ben bemutatott, és azóta fejlesztés alatt álló vezeték nélküli töltőjét, az AirPowert. Ez lett volna az az eszköz, amire egyszerre rá lehetett volna tenni az iPhone-t, az órát és a fülhallgatót, azonban termék 2018-ra ígért rajtja elmaradt, amit hosszú csend követett a vállalat részéről. Mint kiderült, hogy az AirPower más vezeték nélküli töltőknél jóval komplexebb felépítésű lett volna, aminek a megvalósítása komoly fejtörést okozott a mérnököknek,

és mivel a végeredménnyel a vezetőség nem volt megelégedve, inkább törölték az egész projektet.

A törölt Apple AirPower vezeték nélküli töltő Forrás: 9to5Mac

A Huawei tett egy ajánlatot

Az Apple-höz hasonlóan a Huawei is saját maga tervezi a telefonjaiban használt processzorokat, azonban a kínai vállalat eggyel tovább lépett, és idénre elkészítette saját, immár 5G-re is képes modemjét, a Balong 5000-et. Ezzel szemben az Apple a modemek területén továbbra is külső beszállítóra szorul, és mivel a cég komoly pereskedésben van a Qualcommal, jelenleg kizárólag az Intelre tud számítani.

Habár szóba kerülhetne a Samsung és a MediaTek is, mint külsős partner, azonban az előbbi "praktikus" okokból került ki a képből, az utóbbinak pedig nem eléggé fejlett a technológiája. Az Apple jellemzően nem szeret egy beszállítótól függeni, a beszállítói láncért felelős vezető, Tony Blevins el is ismerte,

hogy aktívan kerestek és keresnek más partnereket az Intel mellett, de a fentebb említett két céget már kizárták a lehetséges választások közül.

Belsős források szerint ráadásul az Apple némileg elvesztette a bizalmát az Intelben, miután az nem tudott tartani bizonyos fejlesztési határidőket, és jelenleg is keringenek olyan pletykák, hogy az eredetileg tervezett 2020 helyett csak 2021-ben kerülhetnek piacra az első 5G-s iPhone-ok (habár ezeket a pletykákat az Intel tagadja).

A Huawei már készen áll a saját 5G-s modemjével Forrás: Huawei Blog.hu

Az Apple problémája, hogy jelenleg nem igazán látszik, hogy ki lehetne a másik partner az Intel mellett. A Huawei egyébként az Apple-höz és a Samsunghoz hasonlóan nem értékesíti másoknak a saját fejlesztésű chipjeit, csak a saját eszközeikben használják azokat. Azonban most egy, az ügyhöz közel álló forrás megerősítette az Engadgetnek,

hogy a Huawei tenne egy érdekes kivételt: az 5G-s modemjeit eladná az Apple-nek. De csak az Apple-nek.

Ezzel az Apple szinte biztosan és problémamentesen tudna 2020-ban 5G-s iPhone-okat gyártani, azonban lássuk be, egy ilyen üzlet megvalósulása mégsem túl valószínű, már csak politikai megfontolásból sem (ugyebár az Egyesült Államokban éppen nagyon divat támadni a Huawei-t, és ráfogni, hogy a kínai kormánynak kémkednek az eszközei). Ezzel együtt persze ott van az érem másik oldala is: Kínában folyamatosan növekednek az okostelefon-eladások, az iPhone értékesítési számai viszont visszaestek, így talán jó üzenetet küldhetne az, ha az Apple együttműködne a kínai óriással.

Ismét az Apple ugorhat előre elsőként a processzorfejlesztésben

Eközben az Apple telefonjaiban is tabletjeiben található központi processzorokat gyártó tajvani TSMC bejelentette, hogy már elindította a kísérleti gyártást a legújabb, 5 nanométeres technológián, ami számos területen komoly előrelépéseket hoz majd a tavaly bevezetett 7 nanométerhez képest (habár összességében, ahogy közelítjük a szilíciumalapú chipgyártás fizikai korlátait, az egyes generációk közötti előrelépés relatíve egyre kisebb).

Mindenesetre a bérgyártó ígérete szerint a processzorokban a tranzisztorok sűrűsége 80%-kal lehet nagyobb, ami végső soron azt jelenti, hogy ha összehasonlítunk egy ugyanannyi tranzisztorból álló chipet 7 és 5 nanométeren, akkor az utóbbin készült chip 45%-kal kisebb lenne.

Ugyanígy, ha két egyforma processzort hasonlítanánk össze a két technológián, akkor az utóbbival 15%-kal kevesebb fogyasztás érhető el (vagy ugyanannyi fogyasztás mellett 15%-kal nagyobb teljesítmény).

Az 5 nanométeres chipek gyártásához a TSMC egy teljesen új üzemet húz fel mintegy 17 milliárd dollárból, ahol a termelés 2020 első félévében indulhat meg. Habár egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan melyik vállalat fogja ezt először igénybe venni, de hagyományosan az Apple saját tervezésű processzorait szokták a tajvaniak elsőként gyártani az új technológiákkal, így várhatóan a 2020-as iPhone-okban mutatkozhatnak be az 5 nanométeres chipek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!