A Facebookon árulják a kártyaadatokat

Horizontal VERTICAL ShopUp
A Bangladeshi woman logs onto social networking website Facebook on her laptop in Dhaka on May 15, 2012. Facebook is a social networking service and website launched in February 2004. As of April 2012, Facebook has more than 900 million active users. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN
Vágólapra másolva!
Kártevőket is lehet vásárolni a közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel mindenki hallott már arról, hogy Tor-hálózaton keresztül elérhető Sötét Web az internet legsötétebb bugyra, az illegális pornográfiától a drogokon és a fegyvereken át a lopott kártyaadatokig minden vásárolható az ottani piactereken. A Cisco kezében lévő Talos biztonsági csapat most rámutatott, hogy nem kell a Sötét Webig menni a szennyes holmikért: valójában a Facebookon is meghökkentően sok minimum etikátlan, hacsak nem konkrétan illegális áru kapható.

Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

A kutatócsapat az elmúlt időszakban 74 problémás csoportot fedezett fel, ezek összesen 385 ezer taggal rendelkeztek. A csoportokban többek közt lopott bankkártyaadatokkal, felhasználói fiókok bejelentkezési adataival, vagy éppen spamelésre és adathalászatra alkalmas eszközökkel kereskedtek.

További érdekesség, hogy aki belépett egy-két ilyen bűnözésre szakosodott csoportba, annak a Facebook algoritmusa maga kezdett el hasonló csoportokat ajánlgatni.

A kutatók először manuálisan jelentgették a csoportokat a Facebook normál bejelentőeszközén keresztül, azonban nem mindegyiket törölte a közösségi hálózat moderátori csapata, így végül közvetlenül felvették a kapcsolatot Zuckerberg cégével, hogy kezdjenek valamit a megmaradtakkal.

A cégek együttműködnek, hogy a jövőben minél gyorsabban sikerüljön felfedezni és törölni az újonnan létrehozott, online bűnözéssel foglalkozó csoportokat. A Facebook szerint a csoportok mind sértették a felhasználói szabályzatát, továbbá kiemelte, hogy 2017 óta megháromszorozta a moderátorainak a számát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!