Vágólapra másolva!
Kifogásolja az Európai Bizottság a kiadók eltérő árazási stratégiáját.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió egységes belső piaca alapvetően egy remek találmány, hiszen biztosítja az uniós országokon belüli gyors és olcsó termékáramlást, fokozza a piaci versenyt. A helyzet fenntartása érdekében az Európai Bizottság már régóta próbál lépéseket tenni azért, hogy a kereskedők ne szegmentálják a belső piacot a vásárlók földrajzi alapú megkülönböztetésével. Emiatt például egy külföldi webshop csak rendkívül indokolt esetben teheti meg azt, hogy nem szállít Magyarországra, vagy érthetetlen különadót vet ki a magyar vevőire.

A kép csak illusztráció Forrás: Rob DiCaterino / Flickr

Ez tipikusan pozitívum, a mindenki egyenlő elv szépséghibája inkább csak az, hogy nem veszi figyelembe az uniós országok közti különbséget a vásárlóerőben. Az EB most versenyügyi eljárást indított hat vállalat ellen, ugyanis kifogásolja, hogy egyes országokban azok a szokásosnál olcsóbban kínálják a játékaikat, plusz állítólag régiózárolással próbálják elejét venni a visszaéléseknek. Konkrétan a Steamet üzemeltető Valve, továbbá a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home, a Koch Media és ZeniMax kiadók illetékeseitől várnak válaszokat.

A vád minimum részben igaz, többek közt az említett kiadók is általában a szokásosnál olcsóbban árulják a játékaikat a keletebbi országok egy részében, többek közt hazánkban is.

Legjobb tudomásunk szerint a kedvezményes árpolitikájuk elsősorban a dobozos kiszerelésű, számítógépes játékokra vonatkozik. A konzolos játékok esetében inkább a Nyugat-Európában is megszokott árazást használják a kiadók.

Viszont a cégek különutas árpolitikája jelen esetben nem rosszindulatú: egyszerűen csak reflektál arra, hogy az adott országokban tipikusan alacsonyabb vásárlóerővel rendelkeznek a PC-s játékosok, így a több kópia eladásának a reményében kevesebb haszonnal értékesítik a termékeiket.

A praktikával egyszerre próbálnak bevételt maximalizálni, és harcolni a kalózkodás ellen.

A hat vállalat közül egyelőre csak a Valve reagált az EB vizsgálatára: a saját játékait a vállalat egységes áron értékesíti az európai gamereknek, továbbá 2015-ben kikapcsolta annak a lehetőségét a Steamen, hogy a kiadók az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokban egyedi árazásokat és régiókorlátozásokat állítsanak be.

Jó kérdés, hogy mi lesz a vizsgálat konklúziója, hiszen elméletileg csak azért kaphatnak bírságot a kiadók, ha régiózárolás segítségével próbálják megakadályozni, hogy a helyi sajátosságok miatt olcsóbban kínált termékeiket ilyen vagy olyan módon, de más uniós országokba „exportálják" az eladók.

Úgy tűnik, hogy az elővett cégek már akkor sem lennének képesek régiózárolni, ha szeretnének.

Viszont a mostani hercehurca hatására úgy dönthetnek a kiadók, hogy inkább teljesen befejezik az eltérő árazásos politikát, részben mivel a számítógépes játékok piacának digitálissá válása szükségtelenné tette; az erősen limitált büdzséből gazdálkodó gamerek pár hónappal a megjelenésük után sokkal nagyobb leárazással is megvehetik a termékeiket, mint amiket ők alapvetően kínáltak a régiójukban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!