Kártevővel retusálták a CT-felvételeket

Color Doctor Hospital MRI Scan Patient 40-44 Years Color Image Photography Computer Monitor Examination Gown Examining Expertise Healthcare And Medicine Healthcare Worker HORIZONTAL France Illness Indoors Lab Coat Latin American And Hispanic Ethnicity Lyi
Male doctor preparing patient for MRI scan in hospital
Vágólapra másolva!
Eltüntethetőek és hozzájuk adhatóak a rákos sejtek.
Vágólapra másolva!

Aránylag ritkán esik szó a gyógyászatban használt eszközök biztonságáról, igazából csak a pacemakerek hackelhetőségéről lehetett hallani többször az elmúlt években. Sajnos vannak arra utaló jelek, hogy az egyéb gyógyászati eszközök gyártói sem foglalkoznak túlságosan sokat a szoftveres biztonsági kérdésekkel, ami bizalmas adatok kiszivárgásához, vagy akár a leletek meghamisításához is vezethet.

A kép csak illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

Az utóbbi problémára próbálta most felhívni a figyelmet az izraeli Ben Gurion Egyetem biztonsági kutatóközpontja. A kutatók olyan kártevőt készítettek, amely képes a másodperc törtrésze alatt retusálni a CT- és MRI-felvételeket, méghozzá rendkívül meggyőzően, például

rákos sejteket tud letörölni vagy feltenni a felvételekre.

A kártevő hatékonyságának a teszteléséhez a kutatók tüdőkről készült felvételeket mutogattak a felkért radiológusoknak. A felvételek egy része hiteles, míg a másik része retusált volt.

A szakorvosok az esetek 99 százalékában valódinak diagnosztizálták a nem létező tüdőrákot, míg az esetek 94 százalékában elsiklottak a leretusált tüdőrák felett.

Akkor sem javult bizalomgerjesztő mértékben a helyzet, mikor a radiológusok megtudták, hogy a felvételek egy része retusálva lett a kártevővel; a második körben mutogatott képcsoport esetén 60 százalék volt a fals pozitív és 87 százalék a fals negatív diagnózisok aránya.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!