278 milliót keresett a 19 éves hacker

santiago lopez hackerone
Santiago Lopez
Vágólapra másolva!
Megvan a HackerOne platform első dollármilliomosa.
Vágólapra másolva!

Ugyan a rendszeresen érkező rossz hírek fényében talán nem így tűnik, azonban az elmúlt években óriási előrelépések történtek a szoftveres biztonság terén, legyen szó klasszikus programokról vagy webalkalmazásokról. Ez jókora részt a szervezett hibavadász programok elindulásának köszönhető: a fejlesztőcégek hajlandóak pénzjutalmakat adni az olyan hackereknek, akik sérülékenységeket fedeznek fel a szoftvereikben.

Santiago Lopez Forrás: HackerOne

Persze a legtöbb cég számára nem túlságosan kényelmes és praktikus teljesen házon belül intézni a hibavadász programot, így létrejöttek a megbízókat a hackerekkel összekötő szolgáltatások, ilyen a HackerOne is.

A vállalat most bejelentette, hogy megvan az első személy, aki egymillió dollárt, azaz 278 millió forintot keresett nála a sebezhetőségek jelentésével.

Az illetőt Santiago Lopeznek hívják, és csupán 19 éves, ráadásul a sérülékenységek keresgélésének a művészetével csak 16 éves korában kezdett el foglalkozni. Az autodidakta módon szerzett tudásával először 17 évesen keresett pénzt a HackerOne-on, akkor 50 dollár ütötte a markát. Az egymillió dollárját az elmúlt olyan két évben apránként szedte össze a szolgáltatásban, méghozzá 1676 darab sebezhetőség jelentésével.

Nagy átlagban 597 dollárt keresett sérülékenységenként, az eddigi legmagasabb összegű pénzjutalma 9000 dollár volt.

A HackerOne beszámolója szerint tavaly 19 millió dollárt kerestek a közvetítésével a hackerek, ami döbbenetesen nagy ugrás ahhoz képest, hogy a korábbi öt évben összesen 24 millió dollárt fizettek ki rajta keresztül a megbízók. A szolgáltatásba 300 ezer hacker és hackerpalánta regisztrált, a felhasználók eddig 100 ezer a megbízó által megerősített és elfogadott sérülékenységet jelentettek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!