Titkár és személyi edző egyszerre a Samsung okosórája

Samsung Galaxy Watch Active, okosóra, teszt
Super AMOLED kijelzővel rendelkezik.
Vágólapra másolva!
A Samsung az elsők között látta meg a fantáziát az okosórákban, és az elmúlt évek során jó pár modellel bővítette flottáját. Ezek között akadtak kifejezetten innovatív darabok is, amelyek konkrétan utat mutattak az egész termékcsaládnak. Úgyhogy nagy érdeklődéssel vettük kezünkbe a Galaxy Watch Active-ot, azaz a dél-koreai gigakonszern legújabb okos kronométerét, amely néhány hete debütált Barcelonában, a világ legnagyobb mobilos eseményén. Vajon sikerült-e előrelépni, vagy ezúttal lyukra futott cég a nyomában tüfekedő feltörekvő riválisok legnagyobb örömére? Derüljön hát ki az igazság!
Vágólapra másolva!

Dizájn

A dizájnerek jelen esetben az elegáns minimalizmus mellett törtek lándzsát: A 3,9 centiméter átmérőjű, fém készülékház maximálisan letisztult. Nincs rajta semmilyen felesleges elem, kitüremkedés, még a gombok is finoman bújnak meg az oldalán. Kicsit mondjuk vastagnak találtuk, hiszen egy centiméter magas, de hát nyilván még így is csak cipőkanállal tudták beleszuszakolni a hardvert. A súlyát sikerült 25 grammon tartani, ami teljesen rendben van, a szíja pedig egyszerűen cserélhető.

Samsung Galaxy Watch Active Forrás: Origo

A végeredmény meglehetősen impozáns lett, az órára jó ránézni, nyugodtan felvehető utcára, elegáns étterembe, de egy tárgyaláson vagy a színházban sem kell vele szégyenkeznünk. Saját fejlesztésű, 360 x 360 képpont felbontású, 1,1 hüvelykes, végtelen kontrasztarányt biztosító, kellően nagy fényerejű Super AMOLED kijelzővel látták el, amely még napfényben is jól látható marad.

Kezelés

Azt fontos megjegyezni, hogy az óra magyar nyelven is kommunikál, ami azért egyáltalán nem számít általánosnak még ma sem. A grafikus kezelőfelület variálható: Vannak előre elkészített számlapok, amelyek módosíthatóak úgy, hogy a számunkra releváns adatok jelenjenek meg rajtuk, és még a betűtípus is megváltoztatható.

Az óra vezeték nélkül is tölthető a kompatibilis telefonokról Forrás: Origo

Azaz mód van arra, hogy mindenki egy totálisan személyre szabott felületet alkosson meg, ami nagyon jó! A vezérlés pedig pofonegyszerű, hiszen ehhez csak a két gomb valamelyikét kell nyomkodni, illetve a képernyőt kell megérinteni egy adott helyen, azaz minden úgy történik, ahogyan azt már a telefonoknál, tableteknél megszokhattuk. A készülék támogatja a saját fejlesztésű Bixby mesterséges intelligencia technológia használatát, ami a hangalapú vezérlésben nyilvánul meg. Sajnos magyarul még nem tud, de egy csomó mindent gyorsan el lehet a segítségével intézni. Például a telefonhívásokat ("Call Gyula"), vagy az időjárás lekérését ("Show me the weather"), esetleg a zenelejátszó ("Play music") elindítását.

Super AMOLED kijelzővel rendelkezik Forrás: Origo

A Gorilla Glass üveggel ellátott Active Watchnak nem árthat a napsugárzás, a por, a nedvesség, a pára, kibírja, ha leejtik, és akár víz alá is dugható, így úszni is lehet benne. 230 mAh akkumulátora körülbelül két napi használatra elegendő energia eltárolására képes, ami teljesen elfogadható teljesítmény. Természetesen, aki akarja, jóval hamarabb is le tudja meríteni, de ehhez teljes fényerőn kell járatnia a kijelzőt folyamatosan.

Titkár a csuklón

Az óra egy csomó extra kényelmi funkciót kínál az idő mutatásán kívül. Ha párosítjuk egy telefonhoz, képes jelezni, ha hívásunk, üzenetünk, levelünk érkezik, és ezeket el is olvashatjuk bármikor. Emellett bármikor megnézhetjük a naptárunkat, az időjárást, beprogramozhatunk riasztást, és hívásokat is kezdeményezhetünk, bár ez utóbbi meglehetősen nehézkesen megy az apró ikonok miatt. Emellett zenehallgatásra is nyílik lehetőség, amihez feltölthetünk konkrét zeneszámokat az óra 4GB tárolókapacitású memóriájába, de használhatjuk a telefon adatbázisát, vagy választhatjuk a Spotify nevű online zenelejátszó alkalmazást. Ehhez persze muszáj valamilyen Bluetooth vezeték nélküli technológiát használó fej- vagy fülhallgatót használni, mert az órán hagyományos audiokimenet nem található.

Segít fogyni

A külsején nem is látszik, de ez bizony egy ízig-vérig sportóra (is), hiszen teletömték rengeteg olyan szenzorral, amely monitorozza a fiziológiai adatokat, illetve az aktivitást.

Van benne pulzusmérő, lépésszámláló, magasság-, gyorsulás- és sebességmérő például.

Az aktuális értékeket maga az óra is képes megjeleníteni, de ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk, le kell tölteni a mobilra egy ingyenes alkalmazást. Ez, a Samsung Health névre hallgató, magyarul is tudó szoftver tárolja az összes adatot, illetve képes ezekből látványos ábrákat, grafikonokat készíteni. Így bármikor meg tudjuk nézni, hogy egy adott napon mennyit mozogtunk, milyen intenzitással, mekkora szintemelkedéssel, és ezzel mennyi kalóriát égettünk el. Az app emellett természetesen képes megjeleníteni a bejárt útvonalunkat egy térképen. Még annak is utánajárhatunk, hogy milyen volt a pulzusunk, sőt még a stressz-szintünket is meg tudjuk mérni, és a termék képes az alvás minőségének automatikus vizsgálatára is. Arra is van lehetőség, hogy más intelligens eszközökkel párosítsuk a masinát, például egy okos mérleggel, és az azok által mért adatokat automatikusan bevigyük a rendszerbe.

A Samsung Health alkalmazással együtt (is) használható Forrás: Origo

Emellett az is szuper, hogy az applikáció rendelkezik személyitréner-funkciókkal. Azaz tartalmaz számos előzetesen betáplált edzésprogramot, amelyek segítségével erősíthetünk, fogyhatunk, szívósabbá válhatunk. Amennyiben kiválasztunk egy ilyet, a szoftver rögtön megmondja, hogy mit is kell tennünk a céljaink elérése érdekében, az órába szerelt szenzorok révén folyamatosan ellenőrzi tevékenységünket, és figyelmeztet arra is, ha elmaradtunk a penzummal. Azért pedig külön dicséret jár, hogy az Active Watch képes más népszerű fitneszalkalmazásokkal is együttműködni. Tehát, ha valaki már korábban megszokta az Edmundot, a MySwimPalt vagy a Swim.com-ot például, akkor nem kell lemondania róluk.

Minden idők

Azt nem mondanánk, hogy ez minden idők legkirályabb okosórája, hiszen esélyünk sincs arra, hogy kipróbáljuk a világ összes ilyen készülékét. Azt viszont ki tudjuk jelenteni, hogy itt az Origo Techbázisnál kevés ennél jobb intelligens viselhető eszközzel találkoztunk. A kezelése pazar, az alap- és extra funkciók is nagyon jól használhatóak, és van is értelmük. A stabilitással nincs gond, a termék nem fagyott és kellően gyors, a dizájn nekünk nagyon tetszett.

Még több információ a termékről a Samsung weboldalán:

A Galaxy Watch Active okosórát egy Samsung Galaxy S10E telefon segítségével próbáltunk ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!