Elképesztő új termékeket ígért az Apple vezére

Tim Cook Apple
Apple CEO Tim Cook looks on during a visit of the shopfitting company Dula that delivers tables for Apple stores worldwide in Vreden, western Germany, on February 7, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Bernd Thissen / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Az Apple megtartotta éves nagy beszámolóját a részvényeseinek a kaliforniai Cupertinóban található központjában, az Apple Parkban. Mindez azért nagyon fontos, mert a befektetők némileg elkezdtek aggódni a vállalat jövőjével kapcsolatban: az okostelefonok piaca globálisan most már csak nagyon lassan bővül, az iPhone eladásai pedig lassulni kezdtek, ami ahhoz vezetett, hogy 2001 óta először tavaly nem tudta növelni forgalmát a karácsonyi szezonban a cég.
Vágólapra másolva!

Cooknak tehát muszáj volt valahogy megnyugtatnia a befektetőket (és áttételesen az Apple rajongóit), hogy minden rendben van, sőt, a vállalat a jövőben tovább tud majd növekedni. A vezérigazgató elmondta, hogy már jó alaposan elültették azokat a magvakat, melyekből a következő időszakban sok olyan új termék fog kinőni, melyek lenyűgözik majd a közönséget. Erre pedig eléggé szükség lenne, hiszen idén már többek között a Samsung és a Huawei is mutatott be összehajtható telefont, az Apple irányából azonban még olyan jellegű információszivárgások sincsenek, hogy valami hasonlón dolgoznának.

Először is, ami a pénzügyeket illeti, valószínűleg nincs ok különösebb aggodalomra, még akkor sem, ha esetleg az iPhone eladásai tovább lassulnának.

Cook ugyanis újra megerősítette, hogy a különböző szolgáltatásokból (főleg az online áruházból) származó forgalmat 2020-ra meg akarják duplázni a 2016-os évi 25 milliárd dollárhoz képest, ezzel a tervvel pedig egyelőre sínen vannak.

Az új MacBook Air egyelőre nagyon drága, de ezen változtatna a cég a jövőben Forrás: Origo

A laptopokkal kapcsolatban elmondta, hogy a felhozatal jelenleg nagyon jó, azonban a korábban belépőszintre pozicionált MacBook Air új változatának (a retinakijelzős) ára jelenleg elég magas: hivatalosan 1200 dollár, ami Magyarországon 470 ezer forintot jelent.

Cook az egyik fontos célnak nevezte, hogy ezt az árat le tudják csökkenteni a jövőben, és így szélesebb közönség tudja megengedni magának, hogy Apple laptopot vásároljon.

Konkrét új termékeket nem nevezett meg (ez meglepő is lett volna), de azt elmondta, hogy az Apple Watch okosóra és az AirPods fülhallgató is új változatokat kap, és új funkciókkal fognak bővülni. Ez az óra esetében többek között azt jelenti, hogy még inkább rámennek az egészséges életmódhoz kapcsolódó lehetőségekre, az AirPods esetében pedig a Siri-támogatást fogják erősíteni, és új színekben is megjelenik majd.

Ezek mellett az Apple nagyon komolyan veszi a kevert valóságot (augmented reality, vagyis AR). Ezt láttuk már az iPhone X bejelentésekor is, azonban a dolog még annyira nem ütött be a köztudatba. Viszont azt most már tényként kezelhetjük, hogy a cupertinói cég dolgozik egy kifejezetten kevert valóságra kihegyezett szemüvegen. Érdekes lesz látni, mivel állnak elő, a Microsoftnak a hasonló próbálkozása, a HoloLens ugyanis egyelőre nem nagyon jött be.

Végül néhány céges jellegű kérdésre is választ adott Cook.

Kritizálta azokat a cégeket, melyek a felhasználóik minden egyes adatát begyűjtik és profilt építenek belőle, amivel nem is annyira burkoltan a Facebooknak és a Google-nek bökött oda.

Elmondta, hogy az Apple sosem fog ilyet csinálni, sőt, aktívan lobbizik azért, hogy a hasonló gyakorlatok ellen kemény szabályozás jöjjön létre. Az egyik befektető meg is jegyezte, hogy a cég jól tud együttműködni az amerikai kormánnyal.

Tim Cook, az Apple vezérizgatója jól tud együttműködni az amerikai kormánnyal Forrás: AFP/Bernd Thissen

Érdekes, hogy a befektetők egy része azt akarta elérni, hogy az igazgatótanács nyíltan közölje politikai beállítottságát, szerintük ugyanis vezetőségben változatosabb politikai véleményeknek kellene megjelennie. Ezt végül a részvényesek az Apple javaslatára leszavazták.

Mint ahogy egyébként nem változtattak az igazgatótanácson sem, így az továbbra is Tim Cookból, az egykori amerikai alelnök Al Gore-ból, és a Disney-vezérigazgató Bob Igerből áll össze.

Az Apple egyébként 2017-ben, a charlottesville-i brutális fegyveres támadás után 1 millió dollárt adományozott gyűlöletcsoportokkal és diszkriminációval foglalkozó Souther Poverty Law Center számára. Ezt egy részvényes kritizálta, míg egy másik részvényes helyeselte, hogy akkor a vezetőség így döntött – az utóbbi megjegyzést hatalmas taps fogadta.

Tim Cook végül elmondta, hogy az Apple tavaly 18 vállalkozást vett meg, és folyamatosan keresik a lehetőségeket a további felvásárlásokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!