Szintet lép a telefonálás a VoLTE technológiával

Telenor, VoLTE
5: A térerő mellett egy kis ikon jelzi a felső információs sávban, hogy a telefonunk VoLTE módban is képes telefonálni.
Vágólapra másolva!
Ha a telefonok kapcsán az innováció kerül szóba, akkor legtöbben hajlamosak vagyunk egyből rögtön csakis az újabb, szebb, jobb mobilokra gondolni, pedig a fejlődés a hálózatok oldalán is folyamatos. Tökéletes példa erre a VoLTE technológia, amelynek bevezetésén évek óta dolgoznak a piacvezető cégek, köztük a Telenor is, amely 2019 év elején elindította erre épülő szolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

Mi pedig gyorsan utánajártunk, hogy mi ez, és hogyan működik a valóságban, milyen előnyei-hátrányai vannak.

Ez a VoLTE

Bár a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatások technológia (4G) régóta rendelkezésre áll, ezt eddig csak netezésre, hanghívásokra nem lehetett használni, ugyanis erre még mindig a régebbi, elavultnak számító 2G vagy 3G technológiát alkalmazták. A VoLTE azonban a hanghívások továbbítását is lehetővé teszi a szolgáltató negyedik generációs (4G) hálózatán.

Tehát itt egy olyan evolúciós fázisról van szó, amely elsősorban (de nem kizárólag) a hanghívásokat, azaz a "hagyományos" beszélgetést érinti.

A VoLTE előnyei

Jöjjön a lényeg, mire és miért jó a VoLTE: Kipróbáltuk a technológiát, és azt tapasztaltuk, hogy ennek révén gyorsabb a hívásfelépülési idő. Ez régebben átlagosan hat másodpercet vett igénybe, most pedig elég ehhez akár két másodperc is. Ez elsőre nem tűnik nagy különbségnek, de az évek során így órákat is nyerhetünk akár. Azt is el kellett könyvelnünk, hogy javult a hangminőség, ugyanis a korábbinál tisztábban hallottuk egymást. Végül, de nem utolsó sorban, a VoLTE lehetővé teszi, hogy egyszerre több alkalmazást használjunk, azaz beszélgetés közben lehet például navigálni, vagy netezni, chatelni, facebookozni, vagy e-maileket betölteni.

Ez pedig nemcsak akkor lehet hasznos, ha valamilyen locsi-fecsi ismerőssel, rokonnal beszélünk, aki megállás nélkül ontja a szót, hanem akkor is, ha valaminek sürgősen utána kell néznünk, például ki kell keresnünk egy levelet vagy címet, esetleg vezetés közben fogadnánk vagy kezdeményeznénk hívást.

Azt fontos megjegyezni, hogy a VoLTE bár internet alapú technológia, nem jár az ügyfelek számára érzékelhető adatforgalommal, vagyis nem csökkenti mobilinternetes adatkeretüket, hiszen percdíj alapon számlázott szolgáltatás. Ez egyébként egyben azt is jelenti, hogy más netes beszélgetős alkalmazások nem zavarnak be a VoLTE-nek. Tehát nem rontja le az sem a minőséget, ha például körülöttünk negyven ember Viberen keresztül cseveg. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a VoLTE alapú hívás kevésbé terheli az akkumulátort, azaz kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos beszélgetés.

Ki használhatja?

A Telenortól kapott információk értelmében a területi lefedettséget figyelembe véve jelenleg az ország lakosságának 99,5 százaléka fér hozzá a VoLTE alkalmazásához szükséges Hipernet (4G, 4G+) hálózathoz. Azaz elméletileg mindenki részesülhet a VoLTE áldásaiból, de az is igaz, hogy gyakorlatilag csak az, aki rendelkezik 4G támogatású SIM kártyával, aktív internetes szolgáltatással, számlás előfizetéssel, és nem utolsó sorban VoLTE kompatibilis telefonnal. Ezek a következők: Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Nokia 6.1, Nokia 7.1, Samsung Galaxy S9 és Samsung Galaxy S9+. Ez utóbbi két modellnél Dual SIM használatával, illetve független szoftverrel egyelőre nem használható a szolgáltatás. Ez a lista értelemszerűen nem végleges, így a jövőben jelentősen bővülhet a technológiát támogató mobil eszközök köre.

5: A térerő mellett egy kis ikon jelzi a felső információs sávban, hogy a telefonunk VoLTE módban is képes telefonálni Forrás: Origo

Ha a fent említett készüléket használó, aktív adatcsomaggal rendelkező Telenor-ügyfelek elfogadják a készülékgyártók legújabb szoftverfrissítést, azzal automatikusan VoLTE-képes lesz a készülékük. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a magyarországi előfizetéssel rendelkezők egyelőre csak hazánkban használhatják ezt a szolgáltatást.

Jó lesz?

A gyakorlati próba során szerzett tapasztalatainkat összegezve azt mondhatjuk, hogy a VoLTE hasznos és értelmes fejlesztés. A használatának kézzel fogható pozitívumai vannak, amelyek tényleg egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a felhasználók életét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!