Cenzúrázza az önbántalmazásos fotókat az Instagram

molly russell
Molly Russell
Vágólapra másolva!
Részben a képmegosztót okolják egy 14 éves lány öngyilkosságáért.
Vágólapra másolva!

Világszerte nagy vihart kavartak január végén a 14 éves Molly Russell öngyilkosságáról szóló hírek, a brit tinédzser szülei az Instagramot és a Pinterestet tették felelőssé a lányuk haláláért. Állításuk szerint a tragédia okait keresve átnézegették a lány online fiókjait, és mindkét szolgáltatás önbántalmazásról szóló képeket mutogatott Mollynak. Ez persze nem teszik maguktól, a lány valószínűleg jó ideje specifikusan érdeklődött az efféle tartalmak iránt, majd emiatt a szolgáltatások tartalomajánló algoritmusai még többet mutogattak neki.

Molly Russell Forrás: Russell család

A halálhír hatására az Instagram bejelentette, hogy a jövőben megpróbálja minél inkább elrejteni az ilyen tartalmakat, továbbá a mégis megjelenő képeket homályosítani fogja, a felhasználóknak külön kell majd koppintaniuk a cenzúrázatlan verziójuk megtekintése érdekében.

Az ügy további érdekessége, hogy az Instagram felhasználási feltételei tiltják az önbántalmazásra buzdító tartalmakat. Viszont az önbántalmazásos képeket pusztán megosztók problémás fotóit egészségügyi szakemberek tanácsára nem törli az Instagram, az orvosok szerint ugyanis ez segíthet a betegeknek a problémáik leküzdésében, féken tartásában.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!