Becsődölt a gigabites Google Fiber

facepalm
Vágólapra másolva!
Kivonul Louisville-ből a cég, nem tudja megjavítani a helyi infrastruktúráját.
Vágólapra másolva!

A napokban már egyszer szó esett a Google Fiberről, a gigabites sebességet biztosító netszolgáltatás januárban egy hóvihar miatt rengeteg előfizetőnél két hétig nem volt elérhető Kansas városában. A megdöbbentően hosszú üzemzavar után a Google ma közölte, hogy máshol is szisztematikus problémákkal küzd, a Kentucky államban lévő Louisville városában április közepével megszünteti a Fiber szolgáltatást.

Forrás: karatara / Pexels

A lépés meghökkentő, hiszen Louisville csak 2017 októberében csatlakozott a Fiber által lefedett városok nem túl népes táborához, ráadásul az elérhetővé tétele érdekében a Google teljesen saját infrastruktúrát épített ki. Nem bérel semelyik másik szolgáltatótól sem vonalat, az előfizetők

a vadiúj és korszerű infrastruktúráján keresztül kapják a netet.

A cég szerint a városból való távozás oka, hogy a hálózat kiépítésekor a költségek csökkentése és a gyorsabb haladás érdekében a szokásosnál sekélyebben ásták el az optikai vezetékeket, azonban ez keményen visszaütött, folyamatosak a költségesen javítható üzemzavarok.

Konkrétan akkora a baj, hogy nem lehetséges megjavítani az infrastruktúrát, az egészet újra kellene telepíteni.

Erre nem vállalkozik a Google, túlságosan költséges volna, inkább otthagyja az egész várost. A meglévő előfizetők április 15-ig használhatják majd a Fibert, mostantól kezdve a lekapcsolásáig ingyenesen, és nyilván kénytelenek lesznek visszamenni valamelyik megszokott szolgáltatóhoz.

A Google nem büszkélkedett el azzal, hogy hány háztartás és vállalkozás kereshet magának rohamtempóban másik netszolgáltatót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!