Most épp youtuberek nevében csalnak

youtube
YouTube
Vágólapra másolva!
Nem osztogatnak véletlenszerűen iPhone-okat a sztárok.
Vágólapra másolva!

Az internetes bűnözők kreativitása határtalan, a héten például híres youtubereket megszemélyesítve próbáltak kártevőket telepíteni az internetezők számítógépeire, és nem valószínű, hogy bármikor a közeljövőben befejeznék a módszerrel való próbálkozást. A csalás nagyon egyszerűen működik: a kóklerek YouTube-fiókokat hoznak létre a videósok nevében, majd ezekről a fiókokról üzeneteket küldözgetnek a sztárok videói alatt kommentelőknek, hogy nyertek valamit az adott youtubertől, csak kattintsanak a mellékelt linkre a nyereményük igényléséhez.

YouTube Forrás: Fancycrave.com / Pexels

Az eheti csalássorozat során a kapott linket megnyitott netezőknek először meg kellett adniuk néhány személyes adatot, majd pár kattintás után egy olyan webhelyen találták magukat, amely kártevő telepítésére próbálta rávenni őket. Nem teljesen világos, hogy milyen típusú kártevőről van szó, odáig nem mentünk el, hogy betöltsük a Google Biztonságos Böngészés által időközben blokkolt portált.

A felhasználók megszemélyesítése természetesen sérti a YouTube használati feltételeit. A botrányra válaszul a videomegosztó egyik illetékese megígérte, hogy megpróbálnak valamiképp aktívan fellépni az efféle csalások megelőzése érdekében. Nem világos, hogy pontosan mit kíván tenni a YouTube, és mikor aktiválhatja a védelmi vonalat.

Addig is YouTube-on hozzászólásokat hagyók jobban teszik, ha nem hiszik el, hogy a csatornák tulajdonosai véletlenszerűen drága ajándékokat osztogatnak a kommentelőiknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!