Támogatni kezdi az AMD FreeSyncet az NVIDIA

asus rog strix xg248q gamer monitor
Az Asus ROG Strix XG248Q a kevés minősített monitorok egyike
Vágólapra másolva!
Viszont nem szeretné, ha irrelevánssá válna a G-Sync.
Vágólapra másolva!

Nem csak a GeForce RTX termékcsaládjának várva várt tagjait jelentette be a Consumer Electronics Shown az NVIDIA, a vállalat érdekes tálalásban közölte, hogy GeForce GTX 1000 és a GeForce RTX 2000 szériás videokártyái egy január 15-én érkező driverfrissítés után támogatni kezdik a VESA Adaptive Sync technológiát. Közismertebb nevén az AMD FreeSyncről van szó, bár a FreeSync például nem csak DisplayPorton, hanem HDMI-n keresztül is működőképes.

Az Asus ROG Strix XG248 a kevés minősített monitorok egyike Forrás: Asus

Az adaptív képfrissítés lényege, hogy a játékok futtatása közben a monitor bizonyos minimum és maximum értékek között hozzáigazítja a képernyő frissítési sebességét a videokártya képkockasebességéhez.

Annyi hertzen frissít a monitor, ahány FPS-sel épp fut a játék.

Ennek köszönhetően simábbnak tűnik a játékok mozgása, megszűnik a képük vertikális szétcsúszása, továbbá nem kell használni bennük a bemeneti késleltetést okozó V-Sync funkciót.

Az NVIDIA persze nem szeretné, ha ezzel vége lenne a saját fejlesztésű G-Sync adaptív képfrissítési technológiájának. Fogyasztói szempontból a G-Syncnek két nagy hátránya van a FreeSynchez képest: csak GeForce videokártyákkal működik, ráadásul a támogatásához egy dedikált feldolgozóegységet kell építeni a monitorokba, ami alaposan megdobja a kijelzők árát. A FreeSync nem csak jogdíjmentes, de nem kell hozzá drága pluszhardver sem.

A FreeSync támogatása könnyen a G-Sync halálához vezethet.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az NVIDIA marketinges manőverekkel próbálja életben tartani a technológiáját. A FreeSync támogatását a cég úgy tálalta a nagyközönségnek, mintha nem a videokártyái kezdenék el támogatni a FreeSyncet, hanem a freesynces monitorok a G-Syncet.

Jelenleg egy tucat freesynces monitort támogat hivatalosan az NVIDIA Forrás: NVIDIA

A saját megoldása fényezésére a cég létrehozott egy minősítési programot, állítása szerint az eddig tesztelt 400 darab freesynces monitorból csak 12 volt annyira jó, hogy hivatalosan is megkaphassa a „G-Sync kompatibilis" plecsnit. A közeljövőben még száz monitort fog bevizsgálni a cég, a gyártóiknak pedig fizetniük kell, ha kompatibilisként akarják reklámozni a megfelelő termékeiket.

Ebből az lehet a fogyasztók benyomása, hogy csak a minősített monitorok esetében lesz bekapcsolható az adaptív képfrissítés, azonban a vállalat a Guru3D megkeresésére elismerte, hogy ez nem igaz.

Valójában bármelyik DisplayPorton keresztül használt, freesynces monitornál aktiválható lesz az adaptív képfrissítés, csak a nem minősített modellek esetében nincs garancia a tökéletes működésre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!