Kártevőellenes funkciót kap a Chrome

Google Chrome, felület
Vágólapra másolva!
Blokkolja majd a kártevők javának automatikus letöltését.
Vágólapra másolva!

A modern szoftverekben alapvető elvárássá vált a minél egyszerűbb kezelhetőség, azonban egyes kényelmi megoldások veszélynek tehetik ki a felhasználókat. Erre jó példa, hogy például a Firefoxtól eltérően a Google Chrome alapértelmezett beállítások mellett automatikusan letölti a webhelyektől a fájlokat, meg sem kérdezi egy felugró ablakban a felhasználóktól, hogy le kívánják-e tölteni azokat.

Google Chrome Forrás: Shutterstock/Jeramey Lende

Ezzel szeretnek visszaélni a netes bűnözők, automatikusan megpróbálják letöltetni a kártevőiket a felhasználók számítógépeire. Persze a rosszindulatú szoftvereik tényleges elindításához a potenciális áldozatoknak kézzel futtatniuk kell az állományaikat, de könnyen előfordulhat, hogy ezt kíváncsiságból megteszik.

Most végre kezd valamit a problémával a Google, valamikor a nem túlságosan távoli jövőben a Chrome csendben blokkolja majd az egyik olyan módszert, amelyen keresztül a bűnözők előszeretettel elindítják a kártevőik automatikus letöltését a netezőknél.

Sajnos a bevezetni kívánt módszer nem fog száz százalékos védelmet nyújtani a rosszindulatú letöltések ellen, de még így is komoly biztonsági előrelépést jelent.

Aki szeretné teljesen megoldani a problémát, az bekapcsolhatja, hogy a Chrome minden letöltés előtt rákérdezzen a mentés helyére. Ezt a főmenü → Beállítások → Speciális → Letöltések menüben lévő „A letöltés előtt kérdezze meg, hová mentse az adott fájlokat" opció aktiválásával oldható meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!