Forradalmat hozhat a feltekerhető tévé

LG, feltekerhető, rollable, tévé
Ebben a három állásban hasznlható.
Vágólapra másolva!
Az LG 2018 elején óriási feltűnést keltett azzal, hogy a világ talán legjelentősebb technológiai tematikájú kiállításán, a Las Vegas-i CES-en bemutatta az emberiség történelmének első feltekerhető televízióját. Az akkoriban még csak prototípus állapotban lévő, OLED képalkotási eljárásra épülő készülék egy vékony, hosszúkás dobozból kunkorodott elő, és rögtön az érdeklődés középpontjába került.
Vágólapra másolva!

Az ellen senki sem tiltakozott, hogy itt tényleg egy elképesztő technikai bravúrról van szó, viszont sokan úgy vélték, hogy soha sem fog kilépni a kísérleti termékek csoportjából, azaz megmarad érdekességnek. Tévedtek.

A dél-koreai gigakonszern ugyanis a jelek szerint irtózatosan bízik a modellben és a koncepcióban. Az elmúlt időszakban gőzerővel folyhattak a fejlesztések, ugyanis 2019-re sikerült továbblépni, és az idei expón már egy végleges (!), érett, kész, akár boltokba is küldhető verzióval léptek színre. Az eseményen természetesen demonstrálták is a készülék tulajdonságait, amiből feketén-fehéren kiderült, hogy a feltekerhető, összehajtható tv tehát nem álom, nem fantazmagória, hanem a jelen. Egy olyan termék született meg, amelynek jó esélye van arra, hogy forradalmasítsa a tévézést, úgy általában az otthoni szórakozást, munkát, és emellett meg is változtathatja vagy átalakíthatja a lakberendezési trendeket.

Tévének tökéletes

A 65R9 (az R nyilván a Rollable, azaz feltekerhető névre utal) nevű, OLED65R9PUA típusjelzésű termék egy körülbelül másfél méter hosszú, hasáb alakú dobozból tekeredik elő. Ez tartalmazza az összes szükséges elektronikát, csatlakozót, sőt magát a hangrendszert is, amely egyébként a szokásosnál jóval nagyobb teljesítményű. Egészen pontosan egy 4.2 csatornás, külön mélynyomókkal kiegészített, 100 watt teljesítmény integrált hangprojektor került bele, ami már önmagában egy korrekt termék.

Az LG 65R9 három "arca" Forrás: Origo

A tv legnagyobb állapotában 65 hüvelykes képátlójú, 16:9 képarány mellett, ezt azért fontos megjegyezni, mert dönthetünk úgy is, hogy csak mondjuk félig tekeredjen elő, így kisebb lesz a képernyő mérete. Természetesen az LG által gőzerővel támogatott OLED technológiára épül, amelyben a pixelekben kikapcsolható a fény, ezáltal lehetőség nyílik a tökéletes fekete, és így a végtelen kontrasztarány elérésére. A panel valós képfrissítési rátája 120 Hz, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 120 kép megjelenítésére képes, és ez jelenleg a televíziós szegmensben a csúcsot jelenti.

A kijelző maximális felbontása 3840 x 2160 képpont, tehát egy 4K modellről van szó, amely biztosítja a nagy dinamikatartományú, úgynevezett HDR anyagok kezelését is.

Megkapta az LG dédelgetett Alpha9 képfeldolgozó processzorának legfrissebb verzióját, amely többek között az ultrapontos színvisszaadásért, akadozásmentes mozgásmegjelenítésért, ragyogó tónusokért és a lehető legsimább átmenetek megteremtéséért felel. Egy szó, mint száz, a tévés szegmensben jelenleg az elit kategóriát képviseli (oké, nem 8K felbontású), tehát a kép- és hangminőség terén semmilyen kompromisszum megkötésére nem kényszerít, amiről egyébként személyesen meg is győződtünk a kiállításon.

Státusz

Ha tetszik, ha nem, a televíziók régóta státuszszimbólum-szerepet is betöltenek. Tehát alapvetően meghatározza sokak számára a vásárlási döntést, hogy egy adott készülék hogy néz ki, mennyire lehet vele villogni az ismerősök előtt. Többek között ennek köszönhették az ívelt tévék is az előretörésüket, hiszen a hagyományos, sík modellek mellett úgy festettek, mintha egy sci-fi filmből származnának.
Ebben a versenyszámban pedig ezt a tévét nem lehet lenyomni. Évek óta nem hallottunk techkiállításon akkora üdvrivalgást, mint mikor először előtekeredett az LG R9 a dobozából.

Line View mód arra való, ha mondjuk csak a hangrendszert szeretnénk használni. Forrás: Origo

Emellett minden más készülék régi vágásúnak, unalmasnak és elavultnak tűnik. Képzelje csak el mindenki, hogy milyen fejet vágnának az ismerősei, amikor elmennek hozzá látogatóba, és meglátják a hosszúkás dobozt, amiből 10 másodperc alatt megszületik egy tv. Ezzel egyszerűen nem kelhet versenyre egy hagyományos televízió, még akkor sem, ha fél centi vastag, és aranyból van a talpa.

Gyakorlati haszon - kettő az egyben

De a dizájn, a külső megjelenés nem minden! Korábban esett róla szó, hogy a felhasználó döntheti el, hogy mekkora rész kígyózzon elő a dobozból. Ezáltal pedig egyszerűen megváltoztatható a képarány! Tehát megparancsolható a készüléknek, hogy ne egy 65 inches, 16:9 képarányú tévét csináljon magából, hanem egy kisebb, de 21:9 (azaz nem olyan magas, de ugyanolyan széles) képarányú megjelenítőt. Ma már egyre több az ilyen kialakítású üzleti vagy játékosoknak szánt monitor, nyilván azért mert ennek a megoldásnak számos előnye van. Tehát az LG R9 így akár monitorként is használható, azaz eggyel kevesebb eszköznek kell helyet szorítani, eggyel kevesebb terméket kell megvenni. Ez utóbbinak most még sok jelentősége nincsen, hiszen eleinte iszonyú sokba fog kerülni a feltekerhető tv, de később mikor már elterjedtté és ezáltal olcsóbbá válik a technológia, akkor ez igenis számíthat akár.

Teljes pompájában Forrás: Origo

Sőt, a készülék rendelkezik egy teljesen egyedülálló móddal, amely a Line View (kb. vonalnézet) névre hallgat. Ilyenkor a képernyő csak negyedig tekeredik elő, a többi a dobozban marad.

Ezen a vékony kijelzősávon pedig megjeleníthető a pontos idő, vagy bármilyen más információ, elindítható egy zeneszám, vagy beállítható egy internetes rádió, és még az is megparancsolható neki, hogy a fények ilyenkor a zene ütemére villogjanak.

Tehát egy olyan különleges kijelző hozható belőle létre, amelynek nincs előzménye, amelyhez hasonlót még nem láthattunk, és amely számos új lehetőséget rejt magában. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy "összecsukott" állapotában pusztán a nagy teljesítményű hangrendszerként is használható, amire vezeték nélküli úton, a hálózaton keresztül vagy külső adattároló egységről juttathatóak el a különféle audiotartalmak.

A belsőépítészek álma?

Azzal, hogy az egész televízió begyűrhető egy viszonylag kis dobozba, értelemszerűen rengeteg hely spórolható meg. Nem kell egy külön szekrényt, polcot, a szoba egy részét állandóan fenntartani a televíziónak. Ha nincs szükség rá, akkor akár a sarokba is felállítható, emellett értelemszerűen a gazdája viszonylag egyszerűen akár magával is viheti bárhova, például egy nyaralásra, így olyankor sem kell lemondania a tökéletes képminőséget produkáló televíziójáról.

Csak akkor van ott, ha nézni szeretnénk Forrás: Origo

Azzal, hogy a tv bármikor, 10 másodperc alatt gyakorlatilag eltüntethető, radikálisan hathat a belsőépítészetre is. Egy olyan lakásban, szobában, ahol egy ilyen jellegű eszközzel számolnak, többé nem a televízió fogja meghatározni a szoba összképét, nem lesz szükség arra, hogy viszonylag nagy falfelület szabadon maradjon, ami a korábbinál nagyobb szabadságot nyújthat a tervezőknek. A közelmúltban egy külföldi belsőépítész azt mesélte egy konferencián, hogy a megrendelői egy része nem is akar tévét látni akkor, ha nem használja. A tv tehát már sokak számára nem egy olyan eszköz, amit ha már drága pénzen megvásárol, akkor mutogatni is akar, hanem egy olyan tárgy, amely a terhére van. Nem véletlen, hogy a Samsung is előállt például az Ambient mód funkcióval, amelynek alkalmazásával a tv minden korábbinál jobban beleolvadhat környezetébe. Az LG most viszont egy lépéssel tovább ment, hiszen a cég nem elrejti a televízióját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!