Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irányt is mutathat a Bluetooth 5.1

samsung iconx fülhallgató bluetooth
Vágólapra másolva!
Könnyebben megkereshető lesz vele a kulcscsomó.
Vágólapra másolva!

A Bluetooth Special Interest Group bejelentette a Bluetooth 5.1 specifikációt, a verziószám szerény emeléséből sejthetően az új szabvány nem óriási előrelépés a 2016 nyarán leleplezett elődjéhez képest. A legérdekesebb újítása, hogy az egymáshoz csatlakoztatott eszközök nem csak az egymáshoz képesti távolságot, de az irányt is képesek lesznek centiméteres pontossággal megmondani.

A kép csak illusztráció Forrás: Samsung

Ennek köszönhetően ha mondjuk rákerül a rendszeresen eltűnő kulcscsomónkra egy Bluetooth-os helymeghatározó modul, vagy nem találnánk a vezeték nélküli fülhallgatóinkat, akkor a keresgélés során a telefonunk egy nyíllal jelezni tudja majd a konkrét irányt, amely felé mennünk kell a lakásban a kívánt tárgy megtalálásához.

Ezt a helymeghatározást a Bluetooth-szabvány által újonnan előírt, többantennás kommunikáció teszi lehetővé.

A Bluetooth 5.1 további újításai csupán apróságok, például egy picivel energiahatékonyabbá válhat az egymáshoz párosított eszközök közti kommunikáció, továbbá a boltokban vagy nyilvános helyeken elhelyezett Bluetooth-adóállomások is jobban működhetnek. Sajnos az utóbbi technológiát eddig javarészt csak a mobilozók reklámokkal való spammelésére sikerült bevetni, így aki rendszeresen találkozik a megoldással, az egy idő után le szokta tiltani az üzenetek fogadását a telefonján.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről