11 millió mobilakkut cserélt ki tavaly az Apple

iphone
Vágólapra másolva!
Keményen odacsapott a vállalatnak a telefonlassítási botrány.
Vágólapra másolva!

Óriási nemzetközi médiavisszhangot váltott ki, továbbá számos fogyasztóvédelmi eljárást és polgári pert indított el még 2017 decemberében az Apple azzal, hogy beismerte az iPhone-ok titkos lassítását. A cég szerint az idő múltával a készülékekben lévő akku elöregedik, így kevesebb töltést tud tárolni, továbbá csökken az a maximális energiamennyiség, amit képes hirtelen leadni. Ezért az akku öregedésével párhuzamosan a mobilok elkezdték folyamatosan és apránként csökkenteni a processzoruk frekvenciáját, hogy ezzel csökkentsék a fogyasztást. Így nagyjából szinten maradt az akkus üzemidő, ritkábban jelentkeztek spontán újraindulások, viszont csúnyán lelassultak a telefonok.

Forrás: Reuters

Ez alapvetően nem egy ördögtől való elképzelés, a problémát pusztán az jelentette, hogy az Apple eltitkolta a vevők elől a praktikát. Ők csak azt vették észre, hogy mondjuk egy vagy másfél év után már akadozva működik a telefonjuk, amiből azt a következtetést vonhatták le, hogy az már nem elég erős a szoftverek futtatásához, ideje új mobilt venniük.

Pedig egy alapesetben 79 dolláros akkucserével visszaállíthatták volna a telefonjuk sebességét, aminek a hatására jó eséllyel hosszú időre lekerült volna az új iPhone vásárlása a napirendjükről.

A botrányra válaszul a tavalyi év során az Apple a szokásos ár helyett csupán 29 dollárért hajlandó volt kicserélni a mesterséges lassítás által érintett mobilokban az akkukat, továbbá beépített az iOS-be egy funkciót, amellyel az ügyfelek kikapcsolhatják a telefonlassítást.

Így néz ki kinyitva az iPhone XS Max Forrás: TechInsights

Az üggyel kapcsolatos legutóbbi hivatalos fejlemény, hogy az Apple nemrég drasztikusan csökkentette az idei első pénzügyi negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzését, a cég szerint az új iPhone-ok vártnál számottevően alacsonyabb eladásai tettek keresztbe a teljesítményének. A rosszabb eladásokért pedig részben a kedvezményes csereprogramot tette felelőssé.

Most végre sikerült valamelyest kontextusba helyezni, hogy az akkucserés program mennyire billentette fenéken az Apple-t. A Daring Fireball beszámolója szerint Tim Cook még január harmadikán tartott egy privát értekezletet az Apple alkalmazottaival, amelyen elmondta, hogy a cég szervizesei és javítópartnerei összesen és tipikusan évente 1-2 millió darab akkut szoktak kicserélni az iPhone-okban.

Ehhez képest tavaly 11 millió darab akkut cseréltettek ki az vevők.

Persze végső soron csak találgatni lehet, hogy az akkucserés program ténylegesen mennyivel csökkentette az új iPhone-ok eladásait, de maga az Apple is nyilvánosan kijelentette, hogy szerinte számottevően hozzájárult az iPhone XS/XR a vártnál sokkal rosszabb piaci teljesítményéhez.

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire marad népszerű az akkucsere az új mobil vásárlása helyett. Hiába kerül január eleje óta újból 79 dollárba a szervizelés, ez az összeg akkor is a töredéke egy új iPhone árának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!