Vadiúj Radeon videokártyák jöhetnek

asus amd radeon rx 560 videokártya
Az Asus Radeon RX 560 Evo is csak 896 stream processzort tartalmaz, ráadásul az órajelei is alacsonyabbak a gyári referencia értékeknél. Cserébe külső PCIE tápcsatlakozó nélkül is működtethető
Vágólapra másolva!
Ezúttal a macOS fecsegett a Navi architektúrás modellekről.
Vágólapra másolva!

Most már nagyon lépéskényszerben van az AMD a tömegeknek szánt videokártyák piacán, muszáj a belátható jövőben megújítania a széles rétegek által elérhető termékpalettáját. Ennek fő oka, hogy a felső kategóriás GeForce RTX modellek piacra dobása után az NVIDIA hamarosan a GeForce 1100 családdal várhatóan megújítja a megfizethetőbb videokártyáit is, a jelenleg kapható Radeon RX 500-as modellek pedig biztosan versenyképtelenek lesznek ellenük.

A kép csak illusztráció Forrás: Asus

Az AMD jelenleg kapható Radeon RX 500-as szériája valójában csak a Radeon RX 400-as kártyák átcímkézett tagjaiból áll, a 2016 közepén piacra dobott Polaris grafikus architektúra dolgozik bennük. A Radeon RX 400 / 500 modelleket az NVIDIA GeForce GTX 1000-esek ellenfeleinek szánta az AMD, azonban teljesítményre kevésnek bizonyultak ellenük, így az AMD már a kezdetektől fogva is csak árban próbált harcolni az NVIDIA termékeivel.

Kissé meglepő, de egészen mostanáig nem érkeztek információk arról, hogy mire készül az AMD a tömegeknek szánt videokártyák piacán. Viszont a napokban sikerült kibogarászni (via TechPowerUp) az Apple macOS Mojave legújabb bétájából néhány utalást, amelyek alapján a nyáron bemutatkozhatnak a következő generációs,

már Navi grafikus architektúrát használó Radeon „népkártyák".

A részletek sajnos homályosak, a macOS-ben lévő termékkódok alapján pedig nem érdemes következtetésekbe bonyolódni, főleg mivel asztali PC-s videokártyák helyett a Navi laptopos változatai kerülhettek említésre az operációs rendszerben.

Mindez azt jelenti, hogy Polaris és a Navi közötti evolúciós lépcsőfokot képező AMD Vega architektúra teljesen elkerülheti a megfizethető Radeon videokártyákat, a vásárlók oroszlánrésze számára túlságosan drága Radeon RX Vega és Radeon VII videokártyák privilégiuma maradhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!