Vágólapra másolva!
Manapság már lassan minden technológiai eszközt a mesterséges intelligenciával próbálnak eladni nekünk, még szebb fotókat, még gyorsabb működést, még kényelmesebb használatot ígérve. De vajon a magyarok tudják, mi az a mesterséges intelligencia, és hogy mire képes? Vajon azt sejtik, hogy a mindennapi életükben használják-e, és ha igen, akkor hol? Egy friss kutatás ilyen hasonló kérdésekre kereste a választ.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Huawei, de mostanában már a Honor telefonjainak hátulján is sok esetben ott virít az "AI Camera" felirat, vagyis a vállalat igyekszik kiemelni, hogy a fényképezést bizony mesterséges intelligencia segíti. Ezenkívül számos esetben beszélt a Huawei arról is, hogy az Androidra ráhúzott, saját EMUI-felülete a mesterséges intelligencia segítségével megtanulja a felhasználók szokásait, így még hosszú idő után sem lassulnak le, sőt, akár gyorsabbá is válhatnak.

A Huawei az 5G mellett egyértelműen a mesterséges intelligenciában látja a jövőt, azonban a vállalat abban bizonytalan volt, hogy a magyar lakosság vajon tisztában van-e azzal, hogy ez az egész M.I.-dolog mit is jelent, úgyhogy rendeltek egy felmérést, amiből kiderülnek érdekes dolgok. Például a Huawei legnagyobb sajnálatára valószínűleg az, hogy a mobiltelefonokkal kapcsolatban a túlnyomó többségnek (még a Huawei-tulajdonosoknak sem) fogalma sem volt arról, hogy melyik telefonmárkák használnak M.I.-t, és hogy az valójában miben is segíti a készülékek használatát.

A legtöbben a Google-billentyűzetet és a hangalapú szövegbevitelt említették, valamint felmerült még a képszerkesztés, de a fotózás vagy a felhasználói szokások megtanulása már nem.

Valójában a kutatásból kiderül, hogy az emberek többsége teljesen bizonytalan abban, hogy vajon használt-e már mesterséges intelligenciával támogatott szolgáltatást, és ha igen, akkor melyiket. Akik tudni vélik, hogy igen, azok az okostelefonokon kívül leginkább a Facebook személyre szabott hirdetéseit és arcfelismerését, valamint az internetes keresőket említették.

Forrás: Martechtoday

Ismerjük, de nem feltétlenül szeretjük

Úgy látszik egyébként, hogy a legtöbb magyar embernek ismerős a mesterséges intelligencia kifejezés, ha másért, hát mert számos sci-fi film foglalkozott a témával az elmúlt évtizedekben. Ezek jelentős többsége persze egyfajta negatív jövőképet fest le, ahol az M.I. és a gépek átveszik az uralmat az emberek felett, és nagyon csúnya világ köszönt be. Nem csoda, hogy a megkérdezettek többsége lát veszélyeket a használatában, azonban értékelni is tudják a potenciális előnyeit.

Még ha egyébként többségében a kutatásban részt vevők nehezen is tudták megfogalmazni, hogy mi pontosan a mesterséges intelligencia, kétféle állításban egyetértettek:

  1. Ember által programozott elme/gép, amely tanulni és önálló döntésre képes
  2. És ennek megjelenési formája lehet humanoid robot is.

A megkérdezettek szerint a mesterséges intelligencia kezdetben még egyszerű, majd fokozatos tanulással válik egyre okosabbá, ez pedig hosszú távon veszélyeket rejtegethet. Sokan viszont összemosták a tanulásra, gondolkodásra képes programot a fizikai megjelenéssel, és egyértelműen az emberszerű robotokkal vették egy kalap alá a dolgot, úgyhogy a Terminátor 2 sokszori megtekintése valószínűleg elég véleményformáló hatással volt a magyarokra.

Az M.I. jövőbeli használata alapján négy csoportot tudott elkülöníteni a kutatás:

  • Akik teljesen nyitottak a mindennapi használatra
  • Akik olyan területen fogadnák el a használatát, ahol az érzelmek nem játszanak szerepet
  • Akik olyan területen fogadnák el a használatát, ahol az M.I. nincs kapcsolatban közvetlenül az emberrel
  • Akik nem szívesen használnák

És alapvetően nagyon úgy tűnik, hogy a magasabban képzett (köztük is a 45 év alatti férfiak) kifejezetten elfogadóak és érdeklődőek a mesterséges intelligencia jövőjével és felhasználási területeivel kapcsolatban, míg jellemzősen az alacsonyabban képzettek tartanak az egésztől, beleértve azt is, hogy elvehetik az emberek elől a munkát. Egyébként kíváncsiak vagyunk, hogy a fenti négy válaszlehetőség közül az Origo olvasói melyik mellett döntenének, úgyhogy ugyanezt a kérdést feltesszük itt a cikk végén egy jó kis kérdőív formájában.

Forrás: Digital Trends

Otthonra jó lesz, de katonai célokra inkább ne

A kutatásban részt vevők az okosotthonok esetében érzik leginkább hasznosnak a mesterséges intelligenciát, mert ez kézzelfogható módon könnyíti meg az életüket, mint ahogy az olyan háztartási eszközök is, melyek segítenek a házimunkában - itt jelenleg még többnyire a robotporszívókra gondoltak az emberek. De hasonlóan remek ötletnek tartják idősek mellé otthonra társaságnak, valamit házi megfigyelő és riasztó feladatokra is, és úgy általánosságban a biztonság kérdéskörében,

az pedig viszonylag kevesekben merül fel, hogy cserébe milyen személyes adatokkal élhetnek vissza a cégek.

Az önvezető autók esetében már több kétség merült fel. Egyrészt az látszik, hogy az emberek többnyire várakozással tekintenek a dologra, és egyértelműnek tartják, hogy el fognak terjedni az ilyen járgányok, de úgy érzik, hogy még sokat kell fejlődnie ezen a ponton a mesterséges intelligenciának, és biztonságosabbá kell válnia. Ami mondjuk nem csoda, hiszen az utóbbi időben számos olyan balesetről (és még halálesetről) is beszámolt a sajtó, melyeket önvezető autó okozott.

A magyarok szerint az orvosi diagnosztikában is nagyon fontos lehet a mesterséges intelligencia (ami tényleg így van, nem véletlenül foglalkozik ezzel a GE-től kezdve a Siemensen át mindenki),

viszont többnyire megtartanák ezt egy döntést segítő, kiegészítő rendszernek, amit lehetőség szerint az orvos bármikor felülbírálhat.

Amivel azonban egyértelműen a legtöbb kétség felmerült, azok a katonai, fegyverkezési célok. A megkérdezettek itt is látják a potenciális hasznosságot, hiszen emberi életeket kímélhet meg, ugyanakkor aggályosnak tartják, ha rossz kezekbe kerül, vagy kikerül az emberi kontroll alól.

Szavazzon!

Most pedig következzen fentebb már belengetett kérdés: a kutatásban szereplő négy kategóriából ön hogyan viszonyul a mesterséges intelligenciához?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!