Rengeteg telefont adott el tavaly a Huawei, de problémák jöhetnek

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Vágólapra másolva!
Kiemelkedő üzleti évet zárt a kínai Huawei. A vállalat okostelefonjai minden korábbinál népszerűbbek, így globálisan most már értékesítésben megelőzték az Apple-t, és felléptek a második helyre. Mindez nagyon szép, csak közben a globális piacon egyre többen szorongatják a céget.
Vágólapra másolva!

Üzleti szempontból egyértelműen kiemelkedő évet zárt a Huawei. A távközlési, vállalati és fogyasztói üzletágakban összesen 21%-os növekedést tudott elérni a vállalatcsoport 2018-ban, ami így 108,5 milliárd dolláros árbevételt jelent.

Talán a legfontosabb ezek közül a fogyasztói üzletág, ami tulajdonképpen az okostelefonokat, tableteket és laptopokat foglalja magában. A telefonok tekintetében a Huawei a két évvel ezelőtti 153 millióhoz képest már 200 millió készüléket tudott értékesíteni, ami így 30%-os növekedést jelent.

De talán ennél is jobban mutatja a Huawei készülékeinek egyre növekvő népszerűségét, hogy 2010-ben még mindössze 3 millió okostelefont tudott eladni a cég, amihez képest a mostani adat egészen elképesztő, hatvanhatszoros növekedés.

A húzóerőt persze a P20-sorozat képviselte, ahonnan nemcsak a csúcskategóriát jelentő, Leica kamerával felszerelt P20 Pro vált népszerűvé, hanem a Huawei sikeresen fogta meg a széria többi tagjának egyedi kinézetével a vásárlók különböző csoportjait – érdemes kiemelni például, hogy világszerte a vásárlók fele nő volt. De nagyot ment a Mate 20-sorozat is, ami ugyan csak októberben jelent meg, de már most több mint 5 millió példányt értékesítettek belőle világszerte.

A 200 millió eladott okostelefon egyébként azt jelenti, hogy ezzel globálisan most már a Huawei a második legnagyobb gyártó a Samsung mögött, idén először megelőzve ezzel az Apple-t, elérve ezzel a 14,6%-os piaci részesedést.

Az eladások növekedése egyébként főként Európának, Kínának és Afrikának köszönhető, az Egyesült Államokban továbbra sem lehet kapni a Huawei készülékeit. Összességében a vállalat telefonjait ezzel együtt is már több mint 500 millióan használják, legalább 170 országban. Úgy tűnik tehát, hogy alapvetően minden rendben van, azonban gyülekezik néhány viharfelhő a kínai technológiai óriás felett.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Rettegés a szivárogtatástól

A Huawei természetesen nem csak a fogyasztói üzletágból áll, és a vállalat kifejezetten büszke arra, hogy a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok kiépítésében fontos szerepet vállal az eszközeivel a világ számos országában. Eddig összesen 10 ezer bázisállomást szállított le a cég, és 26 különböző szerződést kötött hálózatok kiépítésére.

Menet közben azonban úgy látszik, hogy több nagy ország is elzárkózik a Huawei megoldásainak használatától, attól tartva, hogy azok tulajdonképpen a kínai állam trójai falovaként működnek, és érzékeny adatokat szivárogtatnak nemkívánatos helyekre.

Erre persze publikusan elérhető bizonyíték a mai napig nincs, azonban az tény, hogy az Egyesült Királyság, Új-Zéland és az Egyesült Államok is megtiltotta, hogy a helyi 5G-s hálózatok kiépítésekor a Huawei technológiáját használják. Ezen kívül éppen a múlt héten Japán mind a Huaweit, mind pedig a szintén kínai ZTE-t egy az egyben kitiltotta az állami beszerzésekből.

Az sem jött jól, hogy december elején Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut (aki ráadásul a cégalapító lánya), ami szakértők szerint az Amerika és Kína között zajló kereskedelmi háborúban egy újabb játszma.

Mindezek a jövőben árthatnak a vállalatcsoport további dinamikus növekedésének, amihez ha hozzávesszük, hogy elemzők szerint jövőre a Huawei okostelefonból is kevesebbet tud majd eladni, akkor könnyen lehet, hogy a kínai óriás előtt egy jóval keményebb 2019-es év áll.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!