Már jövő áprilisban leáll a Google+

Google Plus, Google+, logó
The logo of Google Plus is seen on a screen. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Most épp 52,5 millió felhasználó adatai szivároghattak volna ki.
Vágólapra másolva!

Nem jött össze a Google-nek a Facebook-rivális elkészítése, a 2011 júniusában elindított Google+ közösségi hálózata soha nem vált népszerűvé az átlagos felhasználók között. Pedig a vállalat nagyon próbálta erőltetni a használatát, egy darabig még a YouTube-ra is csak ezen keresztül lehetett bejelentkezni.

Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A szolgáltatás háza tájáról már évek óta csak a hullaszag szállingózott, mígnem most októberben a Google nyilvánosságra hozta, hogy a Google+ egyik programozási felülete lehetővé tette körülbelül félmillió felhasználó privát adataihoz való hozzáférést.

A cég nem talált bizonyítékot arra, hogy bárki felfedezte és kihasználta volna a sebezhetőséget, azonban a kijavítása ellenére úgy döntött, hogy 2019 augusztusában leállítja a Google+ fogyasztói változatát.

Most váratlanul változott a terv, a Google hétfői beszámolója szerint a közösségi hálózat egy múlt havi szoftverfrissítése szintén tartalmazott egy súlyos sebezhetőséget: az egyik programozási felülete

most épp 52,5 millió felhasználó személyes adataihoz adott hozzáférést az appfejlesztőknek.

A Google szerint nem különösen érzékeny információkról van szó (például név, e-mail-cím, foglalkozás, életkor), továbbá ezúttal sincs bizonyíték arra, hogy bárki adatokat lopott volna ki a rendszereiből.

A második biztonsági incidens hatására az illetékesek úgy döntöttek, hogy a vártnál négy hónappal korábban, már 2019 áprilisában lekapcsolják a közösségi hálózatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!