500 millió hotelvendég adatai szivárogtak ki

Four Points by Sheraton Kuba Havanna
The Four Points by Sheraton hotel in Havana, the first administered by the United States headquarters in Cuba, on June 28, 2016. / AFP PHOTO / YAMIL LAGE
Vágólapra másolva!
Közülük 173 milliónak a bankkártyaadatait is elemelték.
Vágólapra másolva!

Erősen zárta a novembert a Marriott International, a tájékoztatása szerint hackerek 2014 óta hozzáfértek a Starwood Hotels & Resorts Worldwide nevű leánycége által használt foglalási rendszer adatbázisához. Olyan hotelek vendégeinek az adatai kerültek a markukba, akik a W Hotels, St. Regis, Sheraton Hotels & Resorts, Westin Hotels & Resorts, Element Hotels, Aloft Hotels, The Luxury Collection, Tribute Portfolio, Le Méridien Hotels & Resorts, Four Points by Sheraton és Design Hotels márkanevű hotelekben szálltak meg az elmúlt években.

Forrás: AFP/Yamil Lage

Az adatlopás összesen 500 millió vendéget érint, 327 millió fő esetében a név, a telefonszám, az e-mail-cím, az útlevélszám, a születési idő, továbbá az érkezési és távozási információk kerültek ki. A maradék 173 millió személy esetében ezeken felül a használt bankkártyájuk kódja és lejárati dátuma is kiszivárgott, bár ezeket az adatokat elvileg titkosítva tárolták a rendszerben.

Nem világos, hogy a hackerek képesek voltak-e visszafejteni a kártyaadatokat. További jó kérdés, hogy ha igen, akkor ténylegesen vissza lehet-e élni ezekkel az információkkal, hiszen például az online fizetéshez a kártyák hátoldalán lévő azonosítókódot is meg kell adni.

Sejthetően a Marriott a hatóságokhoz fordult az adatlopás miatt, továbbá megszüntette a hackerek által kihasznált támadási felületet. Emellett az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, továbbá a Kanadában élőknek ingyen hozzáférést biztosít a WebWatcher nevű szolgáltatáshoz, amely értesíti az ügyfeleket, ha a személyes adataik feltűnnek valahol az interneten, például egy identitásokkal vagy kártyaadatokkal kereskedő feketepiacon.

A Marriott hivatalos, angol nyelvű tájékoztatása itt olvasható a szeptemberben 10-én felfedezett adatszivárgásról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!