Vágólapra másolva!
A Huawei a mesterséges intelligencia (MI) segítségével szimfonikus zeneművé formálta a világ egyik legszebb természeti jelenségét, az északi fényt. A  vállalat mérnökei és világhírű zeneszerzők a Huawei legújabb csúcskészüléke, a Mate 20 Pro segítségével alkották meg a különleges vizuális effektekkel kísért zenei művet, melyet a bécsi Musikvereinban mutattak be közel 300 fős nemzetközi közönség előtt.
Vágólapra másolva!

A projekten dolgozó csapat tagjai a Huawei Mate 20 Pro okostelefon egyedi MI-képességeit hívták segítségül a fény fő jellemzőinek felismerésére, valamint azok zenei elemekké alakítására. A transzformált dallamokból született meg a Sound of Light szimfóniája, melyet egy neves zeneszerző komponált zeneművé. Ezt november 28-án a bécsi Musikverein Brahms-termében James Shearman vezényletével a Synchron Stage Orchestra mutatta be, de az interneten is lehetett követni az előadást.

A bécsi Musikverein Forrás: Origo

Az északi fényt Kjetil Skogli sarkifény-vadász örökítette meg a norvégiai Tromsø vidékén, majd anyagát az elismert zeneszerző, Mark Sayfritz hangstúdiójába küldte. A szimfónia egy erre az alkalomra fejlesztett mesterséges intelligencia rendszer segítségével született meg, és végül James Shearman világhírű brit karmesternek, illetve a Synchron Stage Orchestra szimfonikus zenekarnak köszönhetően kelt életre.

Az előállított zenei elemek feldolgozásához eddig csúcstechnológiás számítógépek használatára volt szükség, azonban az egyedi MI-rendszernek köszönhetően már a Mate 20 Pro is képes támogatni egy ilyen projektet. A megvalósítás első állomása egy egyedülálló MI-környezet létrehozása volt, amely

felismeri és elemzi a fény különböző stílusjegyeit. Ezután arra is megtanították, hogy az északi fény videójához társítsa az egyes zenei elemeket.

Világpremier a Brahms-teremben Forrás: Origo

Ezzel a módszerrel elemezhetővé válnak a színek, a méretek, a formák, valamint a sebesség is. A látottak alapján a rendszer különböző variációkat állít elő a dallamokból, így például,

ha az MI egy különösen drámai fényjelenséget észlel, úgy tudja alakítani a hangokat,

hogy azok a darabban visszaadják a jelenség intenzitását.

Ki kell mondani: ez a világ legjobb telefonja

Gyönyörű külső, lenyűgöző kijelző, szupergyors működés, csodás, mesterséges intelligencia által támogatott kamera és gyorsan tölthető, erős akkumulátor. Ezekkel csábít a Huawei Mate 20 Pro, emellett olyan ínyencségeket is találunk benne, mint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó vagy a 3D-arcfelismerés, ami jobban működik, mint az eddigi hasonló megoldások.