Amerika a szövetségeseit is lebeszélné a Huawei termékekről

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány állítólag azt kérte a szövetségeseitől, hogy többé ne használjanak Huawei termékeket.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban két amerikai szenátor arra szólította fel a kanadai miniszterelnököt, hogy ne engedjen be semmilyen Huawei technológiát Kanada 5G-s hálózatába. 4 hónappal korábban az amerikai törvényhozók arra hívták fel a kanadaiak figyelmét, hogy a Huawei Kanada számára is nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A Wall Street Journal jelentése szerint Amerika immáron minden szövetségesét figyelmeztette.

Az amerikai vezetés még 2012-ben nevezte nemzetbiztonsági fenyegetésnek a Huaweit és a ZTE-t, mert az állítólag a fogyasztók és üzletek után kémkedik, és mindent lejelent a kínai kormánynak. Amerikában a kormány megállította a Huawei térhódítását, a kínai gyártó ennek ellenére is a második legnagyobb lett az okostelefon-piacon.

Forrás: CNN

A WSJ szerint most azonban Amerika azokkal a szövetségeseivel beszélt, amelyek már Huawei hálózati eszközöket használnak: mint Németország, Olaszország vagy Japán. A jelentés alapján Amerika nagyobb pénzügyi támogatást nyújtana azoknak az országoknak, amelyek megígérik, hogy nem használnak kínai eszközöket a telekommunikációs rendszereikben és fejlesztéseikben.

Észak-Amerikában a hálózati eszközök leginkább a Nokiától és az Ericssontól származnak. Európában és Ázsiában azonban a Huawei a legnépszerűbb, és globálisan is 22 százalék van a kezében a piacokból. A Nokia és a Huawei 13 és 11 százalékkal követik.

A Huawei és a ZTE tagadja, hogy adatokat gyűjtene bárkiről is a kínai kormánynak. A Huawei hivatalos állásfoglalása szerint a céget meglepte az amerikai kormány viselkedése.