Eláraszthatják az olcsó videokártyák a használt piacot

asus amd radeon rx 560 videokártya
Az Asus Radeon RX 560 Evo is csak 896 stream processzort tartalmaz, ráadásul az órajelei is alacsonyabbak a gyári referencia értékeknél. Cserébe külső PCIE tápcsatlakozó nélkül is működtethető
Vágólapra másolva!
Nagyon mélyre esett a BitCoin és az Ethereum árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben sem vált aránylag stabillá a kriptovaluták árfolyama, a BitCoin például a tavaly decemberi 20 ezer dolláros történelmi csúcs után az év közepe táján huzamosan visszaesett a 8500-6500 dolláros régióba, de tegnap már 4300 dollár környékén is járt. A népszerű alternatívának mondható Ethereum sem büszkélkedhet, az idén januári abszolút csúcs 1400 dollárról mostanra 137 dollárra zuhant az árfolyama.

A kép csak illusztráció Forrás: Asus

A kriptovaluták mélyrepülésének következménye, hogy ilyenkor mindig rengeteg kriptobányász próbál megszabadulni az alacsony árfolyam miatt csak veszteségesen üzemeltethető videokártyáitól, így a következő időszakban valószínűleg elárasztják a piacot a használt grafikus vezérlők.

A folyamat már elkezdődött, láthatóan nőni kezdett az online piactereken a bányászok által preferált videokártyák mennyisége.

Ez elsőre jó hírnek tűnik, hiszen így a számítógépes játékosok némi szerencsével jó áron tudnak grafikus vezérlőt vásárolni. Sajnos érdemes vigyázni ezekkel a termékekkel, hiszen a bányász számítógépekben nem olyan körülmények mellett dolgoztatták a grafikus vezérlőket, mint amire a mérnökök számítottak a megtervezésükkor. Emiatt a szokásosnál nagyobb annak a valószínűsége, hogy idő előtt távozhatnak az örök vadászmezőkre.

Ha fennáll a gyanú, hogy egy eladó kriptobányászatra használt videokártyát próbál eladni, akkor a termékre való lecsapás előtt érdemes utánaérdeklődni a használati körülményeknek. Nem feltétlenül az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi időn keresztül ment a videokártya, hanem hogy

milyen órajelek és feszültségek mellett üzemeltették azt.

Ennek az a magyarázata, hogy a profi kriptobányászok nem maximális teljesítményen üzemeltetik a videokártyáikat, hanem a GPU frekvenciájának és feszültségének csökkentésével alacsonyabbra veszik a tempót. Az alulhajtásnak egy bizonyos pontig nincs számottevő, vagy a megtérülés szempontjából negatív hatása a bányászat hatékonyságára, de jelentősen csökkenti a kártyák fogyasztását, az áramszámlát.

A videokártyát teljesítménye és fogyasztása nem lineárisan skálázódik: a kiadásaik csökkentése több anyagi hasznot hozhat a bányászok konyhájára, mint az előállított kriptovaluta mennyiségének a növelése.

Magyarán ki lehet fogni olyan eredetileg kriptobányászatra használt videokártyákat, amelyek esetében aránylag kicsi a korai halálozás kockázata, hiszen folyamatosan erősen alulhajtva működtek. Viszont ha egy eladó nem képes vagy hajlandó részletes tájékoztatás adni az általa kínált termék előéletéről, akkor jobb ötlet távol maradni a portékájától, hiába vonzó az ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!