Leszámol a robothangon beszélő webhelyekkel a Chrome

google chrome
Sundar Pichai
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban élnek vissza a szövegfelolvasási lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

Jó ideje próbálja kevésbé bosszantó hellyé varázsolni az internetet a Google Chrome, a motorháztető alatti biztonsági funkciók folyamatosan reszelése mellett a böngésző egy ideje már az automatikus lejátszásra állított hangokat és videókat, továbbá a bosszantó és rosszindulatú reklámok is blokkolja.

Sundar Pichai Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Most váratlan változtatással álltak elő böngésző fejlesztői: a decemberben érkező Chrome 71 már nem lesz hajlandó automatikusan elindítani a beszédszintézist. A kevesek által ismert kisegítő lehetőséggel a webhelyek üzemeltetői képesek elérni, hogy a látogatóik által használt operációs rendszerek „robothangon" felolvassák a kívánt szövegeket. Az érdeklődők itt meghallgathatnak egy példát a beszédszintézisre.

A Google szerint sajnos az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált a beszédszintézis funkcióval való visszaélés, a rosszindulatú webhelyek üzemeltetői ennek segítségével próbálnak reklámokat és egyéb üzeneteket eljuttatni a weblapjaikat meglátogatókhoz, ezért a felolvasás automatikus indításának a blokkolása mellett döntöttek az illetékesek.

A lépés természetesen olyan webhelyekkel is kiszúr, amelyek teljesen legitim célokra használják a funkciót, ezeken sem fog magától elindulni a szövegfelolvasás.

A probléma megoldása érdekében a Google azt tervezi, hogy implementál egy fehérlistát a böngészőbe, így a felhasználók engedélyezhetik a szintézis automatikus elindítását a szükséges webhelyeken. Sajnos nem világos, hogy mikortól lesz elérhető a fehérlistázási lehetőség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!