Búcsúzhatunk a Cortanától?

cortana xbox microsoft
Vágólapra másolva!
A Clippy sorsára juthat, a Microsoft már Amazon okoshangszórókat árul.
Vágólapra másolva!

A körülbelül négy évvel ezelőtt debütált Microsoft Cortana hangasszisztens remek rajtot vett, tudásra és hatékonyságra is az Apple Siri és az Amazon Alexa komoly riválisának bizonyult. Kezdetben a Microsoft folyamatosan reklámozta a képességeit, még a Windows 10 Start menüjének a keresőjébe is beépítette, bár ez hazánkban nem volt feltűnő, hiszen a magyar nyelv támogatása híján a cég nálunk kikapcsolta az asszisztenst.

Forrás: Microsoft

A Cortana kezdeti sikerei ellenére az elmúlt években valamiképp kissé a háttérbe szorult: a Microsoft már jó ideje nem igazán beszélt a jövőbeli fejlesztéseiről, ráadásul a fogyasztói piacon alig érthető el néhány olyan okoshangszóró, ami ezt használná az Amazon Alexa helyett. Nemrég hivatalossá vált, hogy a Microsoft a jövőben más szerepet szán a Cortanának, a fogyasztók helyett az üzleti felhasználóknak próbálja eladni a technológiát, azaz például okoshangszórók helyett inkább ügyfélszolgálati chatbotokba szeretné eljuttatni.

Ennek következményeként a vállalat partnerségre lépett az Amazonnal, szép csendben a Cortana helyett már az Amazon Alexát kezdte el rátukmálni a fogyasztókra.

A stratégiaváltásnak mostanra rengeteg látható jele lett:

  • a Cortana fejlesztése átkerült a cégen belül egy másik csoporthoz,
  • felmondott a Cortana fejlesztéséért eddig felelt szakember,
  • az Xbox One után Windows 10-re is elérhetővé vált az Alexa egy új appon keresztül,
  • ráadásul a Windows 10 jövő évi első óriásfrissítésében világszerte kikerülhet a Start menü keresőjéből a Cortana.

A két legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Skype mostantól az Alexán keresztül is képessé vált hanghívásokat folytatni, a Microsoft egyesült államokbeli boltjaiban pedig megkezdődött az Amazon Echo és Echo Dot okoshangszórók árusítása.

Kíváncsian várjuk, hogy a Microsoft mit kezd majd ténylegesen a Cortanával. Annyi biztosnak tűnik, hogy az elmúlt hetek-hónapok változásai vagy a teljes megújulásának, vagy a haláltusájának a kezdetét jelentik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!