Először szállítottak drónnal egy valódi vesét

Vágólapra másolva!
Drónnal lehet kábítószert átcsempészni a határon, ételt kiszállítani, fotózni, vagy simán csak szórakozni. Mindez nagyon szép ugyan, de a kutatók most egy ezeknél sokkal fontosabbnak tűnő dologgal próbálkoznak: transzplantálásra váró szervet próbáltak eljuttatni vele egyik pontból a másikba.
Vágólapra másolva!

A tesztrepüléseket Baltimore államban végezte a Marylandi Egyetem, Joseph Scalea sebész vezetésével. Hogy miért próbálkoznak ilyenekkel, arra az orvos szerint viszonylag egyértelmű a válasz: ha légi úton kell eljuttatni kis és közepes távra egy átültetésre váró szervet, akkor a jelenlegi megoldások nem megfelelőek, lassúak, körülményesek és drágák.

A kutatók jelen esetben egy DJI M600-as drónt alakítottak át a célnak megfelelően, így hozzá tudtak kapcsolni egy kifejezetten szervek szállítására rendszeresített hűtőládát, valamint a hozzá kötődő szenzorokat, melyek a szállítmány állapotát figyelték.

A legnagyobb érdekesség, hogy ugyan korábban már próbálkoztak hasonlóval, azonban most először fordult elő, hogy igazi szerv, nevezetesen egy vese szállításával kísérletezhettek.

A tesztben használt vesére hónapokat kellett várniuk, hiszen egy olyan szervre volt szükségük, ami még elég jó állapotban van ahhoz, hogy elvégezzék rajta a teszteket, de arra már nem lett volna megfelelő, hogy egy beteg megkaphassa azt.

Miután a csapat végre megkapta a vesét, elhelyezték azt az erre tervezett hűtőládában, a drónra erősítették, majd 14 különböző jellegű úton kísérleteztek vele, más-más távolságokban, melyekkel többnyire a valóságban előforduló helyzeteket próbálták meg lemodellezni. A legnagyobb megtett távolság egyébként közel 5 kilométer volt (ami nagyjából megfelel a térségben a kórházak közötti távolságoknak), miközben a drón elérte a 67,7 km/h-s sebességet.

Forrás: TechCrunch

Az összehasonlíthatóság kedvéért nem csak a drónos akció előtt és után vettek mintát a veséből, hanem elküldték azt egy útra egy kisrepülőgépen is, ami ma még sok esetben a bevett szállítási mód, ha gyorsan kell egy átültetésre váró szervet eljuttatni valahova.

Milyen veszélyek leselkedtek drónozás közben a vesére? A három legfontosabb:

  • A nagy szél ide-oda dobálhatta a csomagot.
  • A drón motorjaiból származó hő felmelegíthette a hűtőládát.
  • A motorok vibrációja kárt tehetett a szervben.

A végeredmény azonban nagyon biztató: menet közben a hűtőláda egyszer sem melegedett 2,5 Celsius fok fölé, és a vizsgálatok alapján sem a drón mozgása, sem a rotorok vibrációja nem tett semmiféle kárt a vesében.

Mindez ugyan szép és jó, de még nagyon sok vizsgálatnak és szabálymódosításnak kell végbemennie ahhoz, hogy a gyakorlatban is napi szinten használhatóak legyen a drónok hasonló feladatokra.

Eleve a transzplantálásra váró szervek szállítása rendkívül szigorú körülményekhez kötött.

Ugyanakkor nem nehéz belátni, hogy egészségügyi ellátmány, vér, szervek, gyógyszerek szállítására rendkívül hasznos lehet a mozgékony és kicsi drón, ami könnyedén száll fel és le, és olyan helyeken is tud landolni, amit adott esetben más jármű meg sem tud közelíteni, így katasztrófa sújtotta övezetekben is kiváló szolgálatot tehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!