Kevésbé magányosak a közösségi médiáról leállók

Horizontal VERTICAL ShopUp
A Bangladeshi woman logs onto social networking website Facebook on her laptop in Dhaka on May 15, 2012. Facebook is a social networking service and website launched in February 2004. As of April 2012, Facebook has more than 900 million active users. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN
Vágólapra másolva!
Napi néhány perc tökéletesen elég a Facebookból.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években szinte záporozni kezdtek a közösségi média hatásait vizsgáló tanulmányok, ezek ráadásul rutinszerűen oda lyukadtak ki, hogy a Facebook és a társai kifejezetten negatív hatással lehetnek a netezők mentális egészségére. A kutatások arra is rámutattak, hogy a negatív hatás a közösségi médiát csak passzívan fogyasztók esetében különösen hangsúlyos. A jelenség mögött álló okozati összefüggések feltérképezése már folyamatban van.

Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

A téma felkeltette a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak a figyelmét is, az eddigi tudományos ismeretek alapján pedig úgy döntöttek, hogy megpróbálnak hozzájárulni a megértéséhez, így 143 hallgató részvételével végrehajtottak egy limitált kísérletet.

A kutatók elsőként az összes résztvevővel kitöltettek egy mentális egészséget és közösségimédia-használatot firtató kérdőívet, majd egy hétnyi megfigyelés után két csoportba osztották őket: a kontrollcsoport a szokásosnak megfelelően használhatta a Facebookot, az Instagramot és a Snapchatet, míg a másik csoport tagjai naponta és egyenként legfeljebb 10 percet tölthettek a fenti szolgáltatások használatával.

Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A kísérlet három héten keresztül tartott, a végeredmény pedig az előre sejtettnek megfelelően alakult: akik naponta legfeljebb fél órát lóghattak a közösségi médián, azok a harmadik hét végére

a korábbinál számottevően kevésbé érezték magukat rosszkedvűnek és magányosnak.

A kontrollcsoport tagjai esetében nem változtak az önbevalláson alapuló eredmények.

Persze fontos hangsúlyozni, hogy a mostani kutatás a résztvevők alacsony száma miatt fenntartásokkal kezelendő, inkább csak egy kezdeti megerősítésnek mondható, hogy érdemes nagy és reprezentatív mintán is elvégezni a kísérletet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!