Járás alapján azonosít a kínai megfigyelőrendszer

biztonsági kamera security camera surveillance
Vágólapra másolva!
Hamarosan a járókelők arcát sem kell látniuk a kameráknak az azonosításukhoz.
Vágólapra másolva!

A lakosság tömeges megfigyelése nagyon régóta terítéken van Kínában, azonban az elmúlt évek jelentős technikai fejlődésének köszönhetően rendkívül felgyorsult a bevezetése. A tervek szerint 2020 végére akár 600 millió biztonsági kamera felvételéhez is hozzáférhetnek majd a helyi hatóságok.

Forrás: PhotoMIX / Pexels

Hab a tortán, hogy a jelenleg használatban lévő kamerák egy részének a képét már automatizált rendszerek elemzik, arcfelismerés segítségével próbálják riadóztatni a rendőrséget, ha keresett személy bukkan fel a lencséjük előtt.

Az AP beszámolója alapján az arcfelismerés hamarosan egy új technológiával bővülhet ki: a Watrix nevű kínai cég olyan szoftvert fejlesztett, amely képes azonosítani a videofelvételeken látható személyeket a járásuk és a formájuk alapján.

A koncepció nem új, számos vállalat és egyetem próbálkozott már a technológiával, azonban eddig egy megoldás sem vált elérhetővé a piacon. A kritikusai részben ezért is kételkednek a hatékonyságában.

A Watrix szerint a kamera és célszemély között legfeljebb 50 méter lehet a távolság, távolabbról már nem megbízható az elemzőrendszer működése. Átverni viszont elméletileg nem egyszerű, a felismerési pontossága 94 százalék. Ez ugyan elmarad az arcfelismerő rendszerek hatékonyságától, de mint említettük, a gyártó kiegészítő technológiának szánja.

A működése meglehetősen komplex: a videobemenet feldolgozásakor a rendszer kiemeli a célszemély sziluettjét a képkockákról, majd modellezi a mozgási karakterisztikáit. A megoldás egyik nagy limitációja, hogy rendkívül számításigényes, így valós időben jelenleg nem is működtethető.

Pekingben és Sanghajban már élesben tesztelik a helyi rendőrségek a járás alapján működő személyfelismerést.

A Watrix néhány hete 100 millió jüan, azaz olyan 4 milliárd forint befektetést kapott a szoftverének továbbfejlesztésére és piaci bevezetésére. A megoldáshoz elméletileg nem csak kínai állami szervek férhetnek majd hozzá, a fejlesztőcég szabadon licencelhetővé kívánja tenni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!