A régi jó dolgokból is maradt valami! Kipróbáltuk a retró PlayStationt

Playstation Classic, teszt
Akkora az egész, mint a kontroller.
Vágólapra másolva!
1994. december 3-án úgy kelt fel a nap, mint bármikor máskor, de mikor lenyugodott, már megváltozott a világ. Ezen a napon dobta piacra ugyanis a Sony a PlayStation konzolt, amely forradalmasította a videojátékok világát. A sikeréről mindent elárul, hogy 102 millió darabot adtak el belőle, és az utódokkal együtt pedig már több mint 411 millió darab PlayStation fogyott világszerte. Ezzel pedig vitathatatlanul ez a legsikeresebb konzolcsalád, amelynek a sikerét megközelíteni is alig tudják a riválisok.
Vágólapra másolva!

A japán anyacég a közelmúltban úgy határozott, hogy egy különleges kiadású PlayStation 1 géppel lép színre a beszédes nevű PlayStation Classic személyében. A készülék megérkezett Magyarországra, mi pedig ki is próbálhattuk végre!

A külseje a régi

A retró PlayStation külsejében gyakorlatilag teljesen megegyezik a legendás őssel. Ugyanúgy fest tehát, csak hogy annál lényegesen kisebb, így akár egy kisebb táskába vagy nagyobb zsebbe is befér. Nincs benne optikai meghajtó, azaz lemezeket sem lehet beledugdosni, a játékok, összesen húsz klasszikus darab, egy belső Flash típusú memórián (ilyen van például a telefonokban is) kapnak helyet.

Akkora az egész, mint a kontroller Forrás: Origo

A tévéhez, projektorhoz egy HDMI kábelen keresztül csatlakozik, az áramot pedig egy USB csatlakozón keresztül kapja. A kontrollerek is maradtak a hagyományos kialakításúak természetesen. Ami azt jelenti, hogy nincs rajtuk analóg kar, hiszen az eredetieken sem volt.

Mit tud

Azt fontos leszögezni, hogy a PS Classic tudásában a régi, majd negyedszázad éves gépet idézi. A rajta lévő játékokon pedig nem módosítottak semmit, tehát a felbontásuk 640 x 480 képpont, ami ma már a 4K (3840 x 2160 képpont) korában nevetségesen kevésnek számít. Ennek következtében a pixeles grafika mai szemmel elég ósdinak tűnik. De abban az időben ez volt az elérhető csúcs, egyszóval a teljesítményét teljesen felesleges összevetni a mai gépekkel.

Milyen vele játszani?

Ahogy bekapcsoltuk, megjelent az agyunkba égett, összetéveszthetetlen PlayStation logó, amely egy pillanat alatt visszarepített a kilencvenes évek közepére. Azokba az időkbe, amikor egy PS maga volt az álom, és amivel éjszakákat szórakoztunk át házibulikban, haverokkal. Innentől kezdve pedig nyilván nem érdekelt, hogy a grafika mai szemmel hogy néz ki, hogy az irányítás a joystick nélkül kicsit kacska, és hogy a játékmenet sokszor finoman szólva is körülményes.

A retró fénye túlragyog mindent, és ezt a masinát pont erre találták ki.

Miért lehet jó?

Noha technológiai szinten a PlayStation Classic nem veheti fel a versenyt a mostani konzolokkal, viszont pont a rendkívül kompakt kialakítása, a viszonylag alacsony ár, és a már említett retró faktor miatt mégis van benne potenciál. Annak tudjuk ajánlani, aki szeretne nosztalgiázni egy jót, esetleg játékőrült, és átélné, hogy mikkel és hogyan játszottak a hőskorban, vagy csak simán nyomna egy-két marhulós partit a barátaival.

A régi kedvenc... Forrás: Origo

A PlayStation Classic egyébként hazánkban várhatóan 33-35 000 forintos áron lesz elérhető. Ezért a pénzért pedig járnak a már említett játékok is: így többek között a legendás Resident Evil (aminek sikere egy komplett filmdinasztiát indított útjára), az első GTA, a verekedős Tekken 3, a lövöldözős Tom Casablanca Rainbow Six vagy az autóversenyzős Destruction Derby.