Folyamatosan csökkenhet a DDR4 ára

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
Az SSD után újabb komponens ára racionalizálódhat.
Vágólapra másolva!

A számítógépes komponensek iránt érdeklődők az elmúlt hónapokban vegyes híreket kaptak a memóriapiacról: a NAND memóriachipek árának folyamatos csökkenésével drámaian esni kezdtek az SSD-k árai, azonban a DRAM lapkák elég jól tartották az igen magas értéküket, így a DDR4 rendszermemória árában csak a közelmúltban kezdett némi pozitív változás beállni.

A kép csak illusztráció Forrás: G.SKILL

Emiatt sajnos továbbra sem olcsó a számítógépekbe szánt DDR4: hírünk írásakor a 4 GB kapacitású modulok kicsivel 10 ezer forint felett kezdődtek, míg a 8 GB-os modulok 20 ezer forintról indultak. Összehasonlítási alapul egy általunk véletlenszerűen kiválasztott, évek óta forgalmazott 8 gigabájtos modul ára két éve még 11 ezer forint környékén mozgott, most pedig 20 ezer forintot kell kiadni érte.

Viszont a nyáron még 23-26 ezer forintokat kértek érte a boltok, így azért látható, hogy történt némi előrelépés az árazása terén.

Szerencsére jó hírrel szolgált a DRAMExchange: a portál értesülései szerint a NAND után a DRAM chipek piacán is érdemi túltermelés alakult ki, így mostantól kezdve hosszú ideig minden egyes negyedévben csökkenhet az áruk. Az elemzők szerint az idei utolsó negyedévben a chipgyártók már átlagosan 10 százalékkal olcsóbban tudták csak értékesíteni a memórialapkáikat, mint az előző negyedévben.

Aki memóriát szeretne vásárolni a közeljövőben, annak érdemes lehet várnia még pár hónapot, némi türelem gyakorlásával jó néhány ezer forintot megspórolhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!