Diszkriminálhatja a fehéreket egy indiai cég

bíróság kalapács ítélet
http://www.dreamstime.com/stock-photos-court-law-lawyer-courtroom-gavel-attorney-legal-image63110683
Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli munkaerejének 95 százaléka indiai.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli sajtóban szinte minden héten lehet olvasni a helyi techcégek diszkriminációs ügyeiről, általában azt olvassák a vállalatok fejére, hogy a dolgozói és vezetői túlnyomórészt fehér férfiak. Most egy ettől radikálisan eltérő munkaügyi per indult Kalifornia államban, a nagyvállalatoknak outsourcing szolgáltatást nyújtó indiai Tata Consultancy Services amerikai leánycégét azzal vádolja körülbelül ezer volt munkavállalója, hogy szinte kizárólag indiaiakat hajlandó foglalkoztatni az USA területén.

Forrás: Dreamstime

A felpereseket képviselő Kotchen & Low ügyvédi iroda szerint a Tata egyesült államokbeli leánycége összesen olyan 14 ezer főt foglalkoztat az USA területén, de a munkavállalóinak 95 százaléka indiai, akiknek az oroszlánrészét L-1 vagy H-1B típusú munkavállalói vízummal költöztetett át az USA-ba. Az ügyvédek szerint az USA jelenlegi lakosságának olyan 1-2 százalékát teszik ki az indiaiak, így a cégen belüli elképesztően magas arányuk tényszerűen bizonyítja a diszkriminációt.

További releváns információ, hogy a cég munkaügyi osztályának alelnöke állítólag a komplett felsővezetés előtt kijelentette, hogy szerinte az indiai dolgozók okosabbak és jobban képzettebbek az amerikaiaknál.

Emellett legalább egyszer specifikusan arra utasította munkaügyeseket, hogy csak indiaiakat toborozzanak az egyesült államokbeli pozíciókba.

Az ügyvédek szerint a szisztematikus diszkrimináció nem csak a munkaerő toborzásakor nyilvánul meg, hanem a leépítésekkor is. Az erre példaként felhozott leépítés során a nem indiai munkavállalóinak a 10 százalékától vált meg a Tata, míg az indiaiak körében 1 százalék alatt maradt az elbocsátottak aránya.

Végül rengeteg felperes azt állítja, hogy a Tata egyesült államokbeli üzletágainak a vezetői mind olyan indiaik, akik ellenségesen viszonyulnak a nem indiai munkavállalókhoz, és elutasítják az egyesült államokbeli munkaerő színesebbé tételére benyújtott javaslatokat.

A Tata sejthetően tagadja a vádakat.

A cég szerint pusztán képességek alapján választja ki a munkaerejét, a felperes népességi statisztikái pedig mit sem érnek, hiszen az USA általános népességi adatai egyáltalán nem reflektálnak arra, hogy a hány képzett szakember érhető el a számára releváns földrajzi területeken. A kirúgások arányai kapcsán pedig azt állítja, hogy az Indiából kiutaztatott munkavállalóit az elbocsátásuk előtt szinte kivétel nélkül visszautaztatja Indiába, az ilyen személyek nincsenek benne a felperesek statisztikáiban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!