Rosszul fogy az iPhone XR?

apple iphone xr
Apple iPhone XR
Vágólapra másolva!
Jócskán alulmúlhatja az Apple várakozásait a kereslet.
Vágólapra másolva!

Az iPhone XS és iPhone XS Max után piacra került az Apple idei legolcsóbb okostelefonja is. Az iPhone XR teljesítmény és funkciókészlet tekintetében szinte azonos a társaival, de az ár lejjebb szorítása érdekében kettő helyett egy hátlapi kamerával rendelkezik, a kijelzője OLED helyett LCD típusú, az oldalkerete pedig rozsdamentes acél helyett alumíniumból készült.

Apple iPhone XR Forrás: Apple

Ezek nem nagy butítások, cserébe a telefon számottevően olcsóbb a társainál: az iPhone XR bruttó 300 ezer forintnál kezdődik, míg az iPhone XS és iPhone XS Max modellekért ilyen sorrendben legalább 400 ezer és 440 ezer forintokat kell kifizetni. Arányaiban más piacokon is ugyanekkora az árkülönbség a három idei iPhone között.

Mindebből fakadóan elsőre az tűnik az észszerűnek, hogy az iPhone XR lesz a legnagyobb mennyiségben értékesített készülék a három közül, hiszen ezt lehetnek képesek a legtöbben megfizetni. Most arra utaló jelek érkeztek, hogy ez nem feltétlenül van így, vagy legalábbis

az Apple várakozásaihoz képest jelentősen gyengébb lehet a mobil iránti kereslet.

A Nikkei forrásai szerint az Apple még a készülék piacra dobása előtt arra kérte a Wistron nevű beszállítóját, hogy álljon készen az esetleges extra rendelések leszállítására, azonban ténylegesen nem kárt plusz szállítmányokat a cég.

Emellett a mobil gyártását végző Foxconn és Pegatron is a szükségesnél jóval több gyártósorral rendelkeznek, az előbbi állítólag már csak 45 darabot használ a rendelkezésre álló 60 sorából.

Potenciálisan kapcsolódó érdekesség, hogy decembertől kezdve az Apple nem hozza nyilvánosságra az eladott hardverek számát a negyedéves pénzügyi jelentéseiben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!