Illegálisan dolgozó tinik gyárthatták az Apple okosóráit

Donald Trump gazdaságpolitika Apple üzem Kina Horizontal TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock
This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory
TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory producing thousands every day in Shenzhen, in southern China's Guangdong province. The much-hyped Apple Watch goes on sale on April 24, but Chinese factories are already churning out cheaper alternatives to the apparent delight of local consumers. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Heti hat napban, 12 órás műszakokban robotolhattak a Quantánál.
Vágólapra másolva!

Az Apple nagyon kevés fizetségért cserébe támaszt magas elvárásokat a kínai gyártópartnereivel szemben, így az elmúlt egy évtizedben rendszeresen érkeztek a beszámolók az eszközeit összeszerelő gyári munkások rendkívüli munkaterheléséről és alacsony fizetéséről. Sajnos az Apple csak azután kezdett el foglalkozni ezekkel a problémákkal, hogy a világsajtó folyamatosan tudósítani kezdett a témával kapcsolatos hírekről, mivel a mentális kimerültség már konkrétan öngyilkosságba hajszolta a munkásokat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/RF/Str

Természetesen az Apple nyomására a gyártópartnerek kénytelenek voltak jelentősen javítani a munkakörülményeken és a béreken, nehogy elveszítsék a szerződéseiket. Ez jelentősen megdrágította a működésüket, így új trükköt eszeltek ki:

szakmai gyakorlat címszó alatt középiskolás diákokat vesznek kölcsön néhány hétre vagy hónapra.

Szerencsére a diákoknak legalább nem ingyen kell robotolniuk, de ettől függetlenül a kínai munkaügyi törvényeket megsértve a gyártók rendszeresen túlóráztatják őket. Tavaly a Foxconn bukott le azzal, hogy túlórában szerelték össze az iPhone X mobilokat a tinik, most pedig ugyanez a vád érte az Apple Watch okosórákat gyártó Quantát.

Apple Watch Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Az új botrányt a Sacom munkaügyi jogvédő szervezet robbantotta ki. A munkatársai által meginterjúvolt 28 diák egyhangúlag állította, hogy még a nyáron heti hat napot kellett dolgozniuk a Quantánál, 12 órás műszakokban robotoltak az Apple Watch gyártósorain.

A 16-18 éves fiatalok szerint összesen olyan 120 diák szerelhette az Apple Watch okosórákat a csungkingi gyárban, de nem világos, hogy mindegyikük ugyanabból az iskolából jött-e.

Az egyik diák szerint először elutasította a „szakmai gyakorlat” vállalását, pedig a tanára azzal fenyegette, hogy e nélkül nem kapja majd meg az iskolai bizonyítványát. Ezután a tanár behívta az apját, bő egy órán keresztül tárgyalt vele. Végül az apja nyomást gyakorolt a fiúra, hogy nyelje le a békát, és menjen el szépen robotolni a gyárba.

Nem meglepő, de egyes „szakmai gyakorlatot” végző diákok még csak nem is feltétlenül elektronikával kapcsolatos tanulmányokat folytattak, például autószerelő szakos is volt köztük.

A Financial Times szerint a kínai önkormányzatok aktívan kampányolnak az iskoláknál, hogy adják kölcsön „szakmai gyakorlatra” a diákjaikat, az ugyanis jót tesz a gyártulajdonosok befektetési kedvének. A gyárosok problémáját részben az jelenti, hogy időszakos jelleggel jelentősen megnő a munkaerőigényük: a különösen hajtós hetekben-hónapokban jól jön, ha

átmeneti jelleggel olcsón dolgozó diákokat tudnak kivezényeltetni a gyártósoraikra.

Az Apple belső vizsgálatot indított a Sacom beszámolójában lévő állítások nyomán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!