Kártevőt kaphattak a Binggel keresők

bill gates microsoft windows 10
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Bill Gates, chairman and founder of Microsoft Corp., speaks during the Clinton Global Initiative (CGI) meeting on September 24, 2013 in New York City. Timed to coincide with the United Nations General Assembly, CGI brings together heads of state, CEOs, philanthropists and others to help find solutions to the world's major problems. Ramin Talaie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Első blikkre legitimnek tűnt a Chrome letöltési linkje.
Vágólapra másolva!

Az ősi vicc szerint az Internet Explorer (és a piaci részesedését elnézve a Microsoft Edge) arra lett kitalálva, hogy a számítógépezők valamivel le tudják tölteni a Chrome-ot vagy a Firefoxot. A Microsoft most az akaratán kívül revansot vehetett a poénbombáért: rivális böngésző helyett kártevőt kaphattak, akik a napokban a Windows gyári böngészőiben beállított Bing keresőmotorral próbálták letölteni a Chrome-ot.

Bill Gates Forrás: AFP/Ramin Talaie

Egyszerűen működött a becsapás. Amennyiben az alternatív böngészőt letölteni kívánók rákerestek a „download chrome" szövegre, akkor a Bing találati oldalának a tetején megjelenhetett egy teljesen legitimnek tűnő hirdetés, miszerint oda kattintva tölthető le a böngésző.

Még a hirdetésben látható domaincím sem volt gyanús, a lenti videón jól látható, hogy „google.com" volt kiírva a linkként.

A rákattintás után betöltődött egy webhely, ami ránézésre a Google Chrome hivatalos letöltési oldalának tűnt. Sajnos nem az volt, és ezt csak azok vehették észre, akik rápillantottak a böngésző címsorában lévő domaincímre; egy meghamisított, kártevőt terjesztő weboldalra kerültek.

A Microsoft mostanra eltávolította a rosszindulatú hirdetést, a kártevőterjesztő webhelynek otthont adó kínai tárhelyszolgáltató pedig törölte a kamu letöltési oldalt a szerveréről. Sajnos nem világos, hogy mióta volt elérhető a reklám a Bingben, és hányan telepítették rajta keresztül a kártevőt.

Hírünk írásakor még az sem volt világos, hogy milyen kártevőt kaptak böngésző helyett a netezők, de a biztonsági kutatók minden bizonnyal fényt fognak deríteni a rejtélyre.

A Google Chrome hivatalos letöltési oldala itt található, de az Origo Szoftverbázisról is beszerezhető a böngésző.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!