Megvédte a Google a szexuális zaklatással vádolt vezetőit

Andy Rubin, a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszerének atyja.
Vágólapra másolva!
Korábban is keringtek már pletykák arról, hogy az Android atyjaként ismert Andy Rubin nem véletlenül továzotott 2014-ben a Google-től. A rendkívül sikeres vezetőről akkor is azt lehetett hallani, hogy szexuális zaklatással vádolta meg egy alkalmazott, azonban részleteket csak most tudunk meg, mint ahogy az is most derült ki, hogy védte meg és küldte el hatalmas jutalommal őt a cég. Úgy látszik, a Google korábban rendszeresen figyelmen kívül hagyta a vezetőivel kapcsolatos szexuális zaklatási vádakat.
Vágólapra másolva!

A meg nem nevezett női alkalmazottal Rubin állítólag házasságon kívüli kapcsolatot folytatott, mígnem a nő 2013-ban jelentette be a Google-nek, hogy Rubin egy hotelszobában orális szexre kényszerítette. A cég megvizsgálta az esetet, és úgy találta, hogy a bejelentésnek tényleg van valóságalapja.

A dolog innentől kezd igazán érdekessé válni: a Google simán kirúghatta volna Rubint, mindenféle kompenzáció nélkül, azonban a vizsgálatot követően gyorsan titoktartási szerződések tucatjai köttettek meg, az akkori vezérigazgató Larry Page pedig egyszerűen Rubin lemondását kérte.

Az Android atyja távozott, mégpedig egy 90 millió dolláros kompenzációs csomaggal, melyet évek alatt havi 2 millió dolláros részletekben fizet ki neki a vállalat.

Mindezt a New York Times egy rakás céges és bírósági dokumentumra, valamint több tucat, a hasonló ügyekkel kapcsolatban ismeretekkel rendelkező alkalmazottra hivatkozva hozta le, az utóbbiak persze mind anonimitást kértek, hiszen titoktartási szerződések kötik őket. Nem kellett sokat várni Rubin válaszára sem, melyben azt állítja, hogy rengeteg a túlzás a cikkben, beleértve a távozása utáni kompenzációt is. Rubin azt mondja, saját akaratából hagyta el a Google-t, és sosem kényszerített egyetlen nőt sem semmire, és ez az egész csak a volt felesége által gerjesztett lejárató kampány része volt.

Andy Rubin, a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszerének atyja. Forrás: Playground

Több hasonló eset is volt

David C. Drummond még 2002-ban csatlakozott a Google-höz jogtanácsosként, majd hamarosan kiderült, hogy házasságon kívüli kapcsolatot kezdeményezett a jogi osztály egy másik alkalmazottjával, Jennifer Blakelyvel. A kapcsolat 2004-ben kezdődött, majd 2007-ben egy fiuk született, miután Drummond már kénytelen volt bejelenteni a viszonyt a munkáltatónál.

Blakely elmondta, hogy a vállalat humánerőforrás-vezetője, Stacy Sullivan figyelmeztette őket, hogy a Google nem támogatja a menedzserek és a beosztottjaik közötti kapcsolatot, így valamelyiküknek el kellett hagynia a jogi osztályt. Ez végül a nő lett.

Innentől kezdve Drummond karrierje szárnyalni kezdett, jelenleg a Google-t tulajdonló holdingcég, az Alphabet jogi igazgatója, és 2011 óta körülbelül 190 millió dollárnyi vagyonra tett szert részvényopciók és egyéb jutalmak segítségével.

Ezzel szemben a nő átkerült a humánerőforrás-osztályra, majd egy évvel később el is hagyta a Google-t, elmondása szerint önszántából, de azért itt is aláirattak vele mindenféle papírt, a biztonság kedvéért.

2008-ban végül Drummond elhagyta őt, a felek pedig bíróságon küzdöttek meg a fiukért, amit a nő megnyert. Blakely elmondta, ez az egész egy tipikus példája annak, hogy néhány kiválasztott számára nincsenek következmények egy nagyvállalaton belül.

Jennifer Blakely Forrás: New York Times

Richard DeVaul 2013-as esete is rávilágít arra, hogy a Google inkább megpróbálta megvédeni vezetőit és hallgatásra bírni az áldozatokat, mintsem cselekedni. DeVaul a Google szupertitkos X-részlegének az igazgatója volt, mikor állásinterjún fogadta Star Simpsont.

Már az interjú közben többször hangoztatta, hogy ő és a felesége nyitott kapcsolatban élnek, majd elhívta a nőt egy fesztiválta a nevadai sivatagba.

Simpson erre az édesanyjával érkezett meg, és úgy gondolta, hogy egy jó lehetőség lesz arra, hogy a munkáról beszéljenek. DeVaul azonban megkérte, hogy vegye le a blúzát, és felajánlotta, hogy megmasszírozza a hátát. A nő ezt elutasította, ám miután a férfi ragaszkodott hozzá, végül engedte, hogy a nyakát megmasszírozza. A most 30 éves Simpson elmondta, hogy 24 éves fiatalként nem volt elég gerinces ahhoz, hogy visszautasítsa.

Végül az állást nem kapta meg, és további két évet várt, hogy jelentse az ügyet a Google-nél.

A cégtől azt a választ kapta, hogy a jelentett eset valószínűleg igaz, és megtették a szükséges intézkedéseket, azonban arra kérték, hogy hallgasson az incidensről. DeVaul végül azzal magyarázta meg az dolgot, hogy Simpson jelentkezését már azelőtt elutasították, hogy eljött volna a fesztiválra, erről azonban sajnálatos módon a nőt elfelejtették értesíteni.

Andy Rubinhoz hasonlóan csendben és több millió dolláros végkielégítéssel távozott a cégtől Amit Singhal, a kutatásért felelős alelnök.

Miután az egyik női alkalmazott jelentette, hogy Singhal egy céges bulin fogdosta őt, a Google vizsgálatot indított és megállapította, hogy az alelnök részeg volt, és egyébként tanúk sincsenek az esetre.

Végül a Google inkább felajánlotta a lemondás lehetőségét, amit Singhal el is fogadott egy csinos kompenzáció keretében, majd kevesebb mint egy évvel később már az Uber mérnökcsoportját vezette, hiszen az ügy sosem került napvilágra. Pár héttel később azonban a Recode nevű lap felfedte, hogy Singhal egy szexuális zaklatási ügyet követően távozott a Google-től, így az Uber azonnal menesztette is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!