Óriási büntetést kapott a telefonlassítás miatt az Apple

pénz, telefon, okostelefon, iPhone
Az okostelefon segítségével a takarékoskodás is sokkal egyszerűbb lett.
Vágólapra másolva!
Nem tartotta jóhiszeműnek a vállalat védekezését az olasz fogyasztóvédelem.
Vágólapra másolva!

Óriási médiavisszhangot keltett a tavalyi év végén a felfedezés, miszerint az akkumulátoraik teljesítményének a csökkenésével párhuzamosan az Apple egyre inkább lelassította az iPhone okostelefonok működését. A cég szerint a titokban tartott processzorlassítós praktikának az volt a célja, hogy csökkentse a mobilok újraindulásának a valószínűségét. Minél elhasználtabb az akku, annál valószínűbb, hogy nem képes hirtelen leadni a telefon elektronikája által kért árammennyiséget, aminek újraindulás lesz a vége.

Forrás: Origo

Mindez végső soron racionális érvelés, a problémát az jelentette, hogy a cég egy árva kukkot sem szólt az egészről a vásárlóknak. A fogyasztók csak az érzékelték, hogy idővel bosszantóan lelassultak a mobiljaik, amiből azt a téves következtetést vonhatták le, hogy ideje venni egy újat, nem elég erős a készülékük a legújabb szoftverek zökkenőmentes futtatásához.

Pedig ez nem igaz: csak akkut kellett volna cseréltetniük a készülékeikben, mire azok megint olyan gyorsan működtek volna, mint újkorukban. Ugyan az akkucsere sem olcsó, de egy új iPhone árának mégis csak a töredéke.

Az olasz fogyasztóvédelem nem volt elájulva az Apple magyarázkodásától: a szervezet szerint a gyártó szándékosan próbálta megtéveszteni a vásárlókat azzal, hogy titokban tartotta a telefonlassítási mechanizmust, és 10 millió eurós,

azaz olyan 3,23 milliárd forintos büntetéssel jutalmazta a praktikát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!