Még fél évig drágák lehetnek az Intel processzorok

2018.10.11. 16:07

A HP és a Lenovo illetékesei is borúsan látják a közeljövőt.

Körülbelül egy hónapja bennakadt a levegő az Intel asztali számítógépes processzorait nézegetőkben, hiszen egyik pillanatról a másikra csúnyán kilőttek a termékek árai, ráadásul azóta sem lett jobb a helyzet. Az áremelkedés oka, hogy az Intel nem képes elég központi egységet gyártani, a rendkívül szűkös készletek miatt pedig túlkereslet alakult ki a piacon. Az áremelkedés nem csak a boltokban kapható processzorokat, de a készre szerelt asztali gépeket és a laptopokat is érinti.

intel processzor cpuForrás: Pok Rie / Pexels

Röviddel később a tajvani Compal számítógépgyártó elnöke közölte, hogy szerinte csak a jövő év második felében állhat helyre az árazás. Ezt most a HP és a Lenovo ügyvezető igazgatói is megerősítették a barcelonai Canalys Channels Forum rendezvényen, állításuk szerint előreláthatóan olyan hat hónap múlva lesz képes utolérni magát az Intel.

Az ügyvezetők szerint a legnagyobb számítógépgyártókat érinti a legkevésbé a probléma, hiszen ők az Intel kiemelt fontosságú ügyfelei, akik ezres pakkokban vásárolják a processzorokat:

mindig megkapják a megrendelt termékeket, ráadásul a bolti árhoz képest számottevő kedvezménnyel.

Az Intel a héten jelentette be az első kilencedik generációs Core processzorait, ezek elérhetőségét és árát minden bizonnyal ugyanúgy befolyásolni fogja a jelenlegi gyártási probléma, mint a meglévő termékekét. A központi egységek árainak kilövésekor írt hírünkben összeszedtük pár fontosabb Intel processzor tipikus és emelt árát, érdekességként most frissítettük az információt a jelenlegi árakkal.

Név Megszokott ár (bruttó, forint) Szeptember 19. Október 11. Különbség a normál és októberi ár között
Celeron G4900 13 ezer 20 ezer 20 ezer +7 ezer
Pentium G5500 25 ezer 33 ezer 36 ezer +11 ezer
Core i3-8100 33 ezer 54 ezer 61 ezer + 28 ezer
Core i5-8400 54 ezer 77 ezer 92 ezer + 15 ezer
Core i7-8700 97 ezer 127 ezer 142 ezer + 15 ezer

 

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!