A Google irtózatos bukásai

2018.10.11. 05:58

Jaiku

A két finn programozó által megálmodott és megteremtett Jaiku története teljes szomorúságában mutatja be, hogy mi lehet a vége annak, ha egy ígéretes projektre szemet vet egy technológiai óriás. A Jaiku (a legenda szerint a japán haikuk és a számik, azaz lappok tradicionális, rövid történetek elmesélésére használt jellegzetes énekstílusa, a joika inspirálta a nevet) segítségével rövid, akár képpel megtámogatott blogbejegyzéseket lehetett írni, hasonlóan a Twitterhez.

A Jaikut sok pénzért vették meg, hogy aztán hamar bezárják.Forrás: Origo

A Google komoly fantáziát látott a vállalatban, nem sokkal az alapítás után felvásárolta a céget, hogy aztán kevesebb, mint egy év múlva leállítsa a fejlesztéseket, és nem sokkal később bezárja az egész oldalt. Úgy látták, hogy a Twitter ellen nincs esélyük, így szegény Jaikut pikk-pakk kivégezték, csak még előtte elköltöttek rá egy rakat pénzt.

Google Glass – az óriásbukta

A Google 2012 környékén kezdte pedzegetni, hogy egy olyan, fejen viselhető eszközön dolgozik, amely gyakorlatilag teljes értékű okostelefonként funkcionál majd. Konkrétan egy speciális szemüvegről volt szó, amelynek lencséje váltotta fel a hagyományos képernyőt, az irányítás és a navigáció pedig teljes mértékben a hangalapú vezérlésen alapult.

Azt mondták, hogy ez lesz a jövő.Forrás: Origo

Magyarán: például ha megparancsolta valaki a szemüvegnek, hogy mutassa meg az emailjait, az ezt követően az üvegre vetítette a leveleket. Emellett építettek rá egy kamerát, ami alkalmas volt rá, hogy közvetítse a felhasználó által látott képet, ez pedig teljesen új szintre emeli a tartalommegosztást, legalábbis a Google állítása szerint. Az egészet pedig megfejelték egy brutál kommunikációs kampánnyal, így mielőtt bárki látta volna működés közben a szimplán csak Google Glassnek nevezett terméket, már az a hír terjedt róla el, hogy jelentősége a robbanómotoréval, személyi számítógépével vagy a telefonéval egyenértékű.

Ennek megfelelően, aki Google Glasst hord, az automatikusan menővé is válik.

Nos, aztán amikor piacra került, kicsit megváltoztak a dolgok. Egyrészt nyilvánvalóvá vált, hogy a valóságban eléggé nyomoroncul fest, és nem kölcsönöz „ultramenő” külsőt a viselőjének. Másrészt kiderült, hogy akkumulátora csak négy óráig bírja a strapát, a kamerája gyatra minőségű felvételek elkészítésére képes, illetve hogy filmnézésre, játékra nem alkalmas, ellentétben a lesajnált telefonokkal. Ráadásul 1300 dollárt, tehát körülbelül 350 000 forintot kértek el érte, azaz jóval többe került, mint egy prémium kategóriás, nagy teljesítményű, csúcs kamerával ellátott mobil. Mindennek a tetejébe pedig villámgyorsan ki is tiltották egy csomó helyről a készüléket, pont a kamerája miatt, illetve mert elvonta az emberek figyelmét a lencsén megjelenő kép.

Nem lett...Forrás: Origo

Azaz a Google csinált egy vagyonokba kerülő terméket, amely csak arra nem volt alkalmas, amire kitalálták. Nem csoda, hogy 2015-ben lelőtték az egész projektet, és a nagy dérrel-dúrral beharangozott terméket kivezették az átlagos, hétköznapi fogyasztóknak szánt piacról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Előző
  • 1
  • 2
Következő