Bemutatkoztak az Intel új gamer processzorai

intel core i9-9900k processzor cpu
Ilyen látványos dobozban kerül piacra az Intel Core i9-9900K
Vágólapra másolva!
Sajnos a cég sajtósainak arcpirító ámokfutása beárnyékolta az eseményt.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint hétfő éjszaka az Intel bejelentette az első kilencedik generációs Core processzorait. A nagy teljesítményű Core i9, Core i7 és Core i5 központi egységeket elsősorban játékosoknak, továbbá a valamilyen egyéb oknál fogva kiemelkedő számítási igényű alkalmazásokat futtatóknak ajánlja a vállalat.

Ilyen látványos dobozban kerül piacra az Intel Core i9-9900K Forrás: Intel

Az új egységek továbbra is 14 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, gyakorlatilag a 2015-ben piacra került, hatodik generációs (Skylake) processzorok erősen csiszolt változatai. Ez önmagában nem óriási probléma, hiszen ha az elvárható áraikon kerülnek piacra, akkor kiváló választásoknak bizonyulhatnak, a nyolcmagos és Hyper-Threadinget támogató Core i9-9900K pedig a játékok alatt legjobban teljesítő processzornak ígérkezik.

A processzorok specifikációi a cikk alján tekinthetőek át, de velősen a lényeg: a játékokban várhatóan csak pár százalékkal lesznek gyorsabbak az elődeiknél.

A független tesztjeik október 19-től kezdve jelenhetnek meg.

A processzorok mellett az Intel leleplezte a Z390 csúcs alaplapi lapkakészletét is, amely érdemben két módon különbözik a Z370-től: egyrészt akár 1,73 Gbps sebességű WiFi chip is társítható mellé, továbbá nulláról hatra nőtt USB 3.1 Gen2 vezérlők száma.

A bejelentés nagy érdekessége sajnos negatív volt. Az Intel sajtósai eddig sem féltek a legváltozatosabb módokon mellébeszélni, de most újabb mélységet értek: volt merszük azzal előállni, hogy a Core i9-9900K modellt választva a játékosok akár 50 százalékkal is magasabb képkockasebességre számíthatnak a játékokban, mintha a rivális az AMD Ryzen 7 2700K-t vennék.

Erre mindenkiben bennakadt a levegő egy pillanatra.

A vállalat ezt egy általa fizetett teszt eredményeire hivatkozva állította. Szerencsére a tesztelést végző cég nagyon akkurátusan nyilvánosságra hozta, hogy pontosan milyen hardveres és szoftveres konfigurációk mellett végezte el a méréseket, ezeket átnézve pedig azonnal kibújt a szög a zsákból.

A teszteléskor az Intel Core i9 processzorból kihozták a maximumot, míg az AMD Ryzen teljesítményét durván lefojtották a lassabb és rosszul beállított rendszermemórián keresztül. Emellett a játékokat életszerű helyett olyan beállításokon futtatták, hogy a lehető legjobb színben tüntessék fel az Intel termékét, például Full HD felbontásban és közepes beállítások mellett.

Nem kétséges, hogy az Intel Core i9-9900K általánosságban véve gyorsabb az AMD Ryzen 2700K-nál, de szó sincs arról, hogy bármiben képes volna 50 százalékkal magasabb képkockasebességet produkálni. Ehhez pedig érdemes hozzávenni, hogy Core i9 várható fogyasztói ára 500 dollár felett lesz, míg a Ryzen már 300 dollárért elvihető.

Intel Core i9-9900K specifikációk:

  • 8 mag, Hyper-Threading, 16 MB cache
  • 3,6 – 5,0 GHz órajel, túlhajtható
  • 95 wattos TDP
  • ezer darabos rendelés esetén 488 dolláros ár

Intel Core i7-9700K specifikációk:

  • 8 mag, nincs Hyper-Threading, 12 MB cache
  • 3,6 – 4,9 GHz órajel, túlhajtható
  • 95 wattos TDP
  • ezer darabos rendelés esetén 374 dolláros ár

Intel Core i5-9600K specifikációk:

  • 6 mag, nincs Hyper-Threading, 9 MB cache
  • 3,7 – 4,6 GHz órajel, túlhajtható
  • 95 wattos TDP
  • ezer darabos rendelés esetén 262 dolláros ár

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!