Utólag javulnak játékban az AMD Threadripperek

amd ryzen threadripper 2950x processzor cpu
AMD Ryzen Threadripper 2950X
Vágólapra másolva!
A Ryzen Master magától pakolgatja majd az ideális magokra a futó folyamatokat.
Vágólapra másolva!

Az AMD jelenleg két nagy processzorcsaláddal rendelkezik: általános felhasználásra és játékra egy Ryzen családba tartozó egységet érdemes vásárolni, míg a rengeteg processzormagot és számítási erőforrást igénylő, professzionális felhasználás esetén a Threadripper a nyerő.

AMD Ryzen Threadripper 2950X Forrás: HardwareBattle

A gamereknek két okból érdemes Ryzent vásárolniuk: egyrészt a játékok nem képesek kihasználni a Threadripperekben lévő extra processzormagokat, másrészt pedig a papíron messze jobb teljesítmény ellenére a Threadripperen

alacsonyabb képkockasebességet tapasztalhatnak.

Az alacsonyabb fps legfontosabb oka a Threadripperek felépítésében keresendő: a bennük lévő processzormagok négy modulban találhatóak, azonban ezek a modulok közül csak kettőnek van közvetlen hozzáférése a rendszermemóriához. A másik kettő kerülőúton, az Infinity Fabric nevű csatolófelületen át tudja elérni a RAM-ot, így az esetükben jóval nagyobb a memóriaelérés késleltetése. Ez jelentősen csökkentheti a játékok sebességét, amennyiben azok intenzív memóriahasználatú kódokat futtatnak a csak indirekt memóriahozzáféréssel rendelkező magokon.

Nem mindegy a játékoknak, hogy melyik működési módban futnak az AMD Threadrippereken Forrás: AMD

Szerencsére ez a probléma nagyrészt már jó ideje orvosolható, a Threadrippereken játszóknak csak át kell állítaniuk egy opciót az AMD Ryzen Master segédprogramban. Ez ugyan összességében csökkenti a processzoruk számítási teljesítményét, de mégis sokat javulhat a játékok sebessége.

Viszont kellemetlenséget jelent, hogy a működési módok közti váltás után mindig újra kell indítani a számítógépet a beállítás alkalmazásához.

Az AMD most bejelentette, hogy a Ryzen Master várhatóan október 29-én elérhetővé váló új verziója automatikusan és újraindítgatás nélkül képes lesz megoldani az üzemmódváltást, a program automatikusan pakolgatja majd a futó folyamatokat a számukra megfelelőnek ítélt magok között.

Az újdonság a Dynamic Local Mode névre hallgat, alapértelmezetten aktív lesz, de ha nem válna be, akkor ki lehet majd kapcsolni a Ryzen Masterben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!