Jöhet a swattingolás elleni regisztráció

Manhattan, Port Authority robbantás 2017.12.11.
Port Authority Police watch as people evacuate after a reported explosion at the Port Authority Bus Terminal on December 11, 2017 in New York. New York police said Monday that they were investigating an explosion of "unknown origin" in busy downtown Manhattan, and that people were being evacuated. Media reports said at least one person had been detained after the blast near the Port Authority transit terminal, close to Times Square.Early media reports said the blast came from a pipe bomb, and that several people were injured. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Elsőként Seattle rendőrsége vezette be a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években szörnyen nagy népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban a most már hivatalosan is swatting néven emlegetett bűncselekmény. Ennek során az elkövető egy hamis segélyhívással állig felfegyverzett rendőröket szabadít az áldozatára, például azt állítja, hogy a megadott címen tartózkodó személy fegyveres és veszélyes, meggyilkolta vagy túszul ejtette az ott tartózkodókat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Szerencsére a rendőrök felkészültségének köszönhetően a swattingolások áldozatainak jó túlélési esélyei vannak, de tavaly decemberben Kansasban bekövetkezett, amitől már régóta tartott mindenki: egy helyszínre érkező rendőrnél elpattant a cérna, és lelőtt egy teljesen ártatlan családapát. Az ügyben három fiatal ellen emeltek vádat, a telefonhívást konkrétan végrehajtott, akkor 25 éves Tyler Barriss akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat a tettéért.

Tyler Bariss Forrás: LAPD

Seattle rendőrsége a napokban bejelentette, hogy regisztrációt tett lehetővé az olyanok számára, akik úgy gondolják, hogy jó eséllyel swattingolás áldozataivá válhatnak, veszélyeztetettnek gondolják magukat. A rendőrség reakciója nem fog érdemben változni, ha egy segélyhívás hatására állig felfegyverkezve ki kell menniük, de a reagáló rendőrök külön tájékoztatást kapnak arról, hogy az adott lakcímet regisztrálták a különleges adatbázisban, azaz a szokásosnál számottevően nagyobb a hamis segélyhívás valószínűsége.

Ez persze nem garantálja, hogy a jövőben nem történhet újabb swattingolós tragédia, de segíthet az esélyének a csökkentésében.

Nem lepődnénk meg, ha az újítás néhány éven belül elterjedtté válna az USA rendőrségein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!