Telepíthető az új Windows 10

microsoft windows 10 october 2018 update
Windows 10 October 2018 Update
Vágólapra másolva!
A jövő héten indul majd az automatikus terjesztése a Windows Update-en.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd éjszaka a Microsoft megtartotta a nemrég beígért sajtóeseményét, a vártnak megfelelően pedig többek közt a Windows 10 idei második óriásfrissítésének a kiadásáról is szó esett. Az operációs rendszert futtató számítógépekre ingyen telepíthető Windows 10 October 2018 Update automatikus terjesztése október 9-én indul majd a Windows Update szolgáltatáson keresztül, azonban a türelmetlenek már most is installálhatják.

Windows 10 October 2018 Update Forrás: Microsoft

A Microsoft szerint a Windows 10 legújabb verziójára most rögtön átállni kívánók háromféle módon telepíthetik a frissítést. A legegyszerűbb módszer az, hogy a Gépház alkalmazásban megkeresik a Windows Update részt, majd manuális frissítéskeresést indítanak: ha minden igaz, akkor meg fog jelenni az October 2018 Update a telepítésre váró javítások listáján.

Ha ez nem működne, akkor a Windows 10 telepítőmédia-készítő programján (Media Creation Tool) keresztül is kikényszeríthető a Windows legújabb kiadásra való felfrissítése. Aki tisztán installálná a számítógépére a legújabb Windowst, annak szintén ezzel az eszközzel kell elkészítenie a szükséges telepítő DVD-t vagy telepítő pendrive-ot. Az alkalmazás innen tölthető le, a kék „Eszköz letöltése" gombra kattintva.

Windows 10 October 2018 Update idővonal Forrás: Microsoft

A Windows 10 October 2018 Update egy aránylag csendes frissítésnek mondható: nem hoz szenzációs újdonságokat, inkább csak kismillió reszelés és kisebb újítás halmaza.

A talán legérdekesebb fejlesztés a felhővel szinkronizáló Vágólap, ezt aktívan hagyva a felhasználó minden egyes számítógépén elérhetőek lesznek a legutóbb a Vágólapra másolt tartalmak. Kapott pár fejlesztést az áprilisi óriásfrissítésben bemutatkozott Idővonal funkció is, ez a használt alkalmazástörténetet szinkronizálja a felhasználó eszközei közt, így eszközváltáskor ott folytatható a munka vagy a böngészés, ahol előzőleg félbeszakadt.

Az Idővonalhoz hamarosan lesz hivatalos Chrome és Firefox bővítmény is.

Végül a Microsoft teljesen váratlanul bejelentette, hogy az Android 7.0+ rendszerű mobilokkal kompatibilis My Phone app a nemrég készített fotók elérése és az SMS-ezés mellett hamarosan képessé válik arra, hogy áttükrözze az androidos eszközökön futó appokat a számítógépre.

A mobilokon futó appok felülete megjeleníthető lesz a számítógépek monitorán, majd a felhasználók egérrel és billentyűzettel kezelhetik azokat.

Néhány további érdekesség:

  • elérhető a sötét grafikus téma a Windows Intézőben;
  • újratervezték a Win + Shift + S kombinációval elérhető képlopó appot;
  • a Win+V kombinációval megnézhető a Vágólap tartalma;
  • újratervezték a Játéksáv megjelenését, már rendszerstatisztikák is láthatóak benne;
  • megtekinthető a Gépházban a bluetoothos eszközök akkujának töltöttsége;
  • a Swiftkey technológiája került a virtuális billentyűzetbe;
  • testre szabhatóak a Gépházban a HDR-es monitorok beállításai;
  • a Microsoft Edge beépített PDF-olvasójában jegyzetek adhatóak a dokumentumokhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!