Majdnem csalással vádolják Steve Wozniakot

Steve Wozniak iPhone-t vesz
Apple Co-Founder Steve Wozniak walks out of the Apple Store in Los Gatos after purchasing the Apple's latest iPhone 4s on October 14, 2011 in California. AFP Photo Kimihiro Hoshino
Vágólapra másolva!
Fabatkát sem ér a programozó-tanfolyama, de legalább méregdrága.
Vágólapra másolva!

Sok fizetős programozói tanfolyam közül választhatnak a kódolás alapjait távoktatásban a lehető leggyorsabban megtanulni kívánók, így egyre nehezebb eladni az efféle tanfolyamokat. Egy oktatási cégnek még tavaly sikerült kikaparnia a gesztenyét: rávette Steve Wozniakot, hogy adja a nevét a 33 hetes oktatási programjaihoz, továbbá ajánlja és reklámozza azokat. Ami ennél is érdekesebb, hogy a Woz U szolgáltatás a kezdetektől fogva olyan benyomást kelt, mintha Wozniak saját vállalkozása volna, pedig az egész a Dream Center Education Holdings tulajdonában van.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Úgy tűnik, hogy az Apple társalapítója megégette magát az oktatási szolgáltatással, a CBS News nyomozása szerint a Woz U lényegében pár lépésre van a csalástól. A már végzett tanulók és a cég anonimitásba burkolózó dolgozóinak beszámolói szerint a tananyag tele van félregépelésekkel, sok esetben elavult. A leckék néha nem érhetőek el, időnként csak Word-dokumentumokra vagy a Wikipediára mutató linkek. Az állítólagosan élő órák sok esetben előre felvett videók, egyes oktatók tudása pedig megkérdőjelezhető.

Az egyik tanuló szerint az általa elvégzett tanfolyam gyakorlatilag egy 13 ezer dolláros (3,6 millió forintos) e-book.

A vádakra válaszul a Woz U mögött álló cég elnöke kijelentette, hogy már lépéseket tettek a tananyag hibáinak a javítására, állítólag új minőségbiztosítási rendszerrel próbálják emelni a színvonalt. Közben a Business Insidernek sikerült elérnie Steve Wozniakot, aki szerint

gyakorlatilag semmi köze sincs a vele reklámozott és eladott Woz U programhoz.

Nem vesz rész az egész oktatási projekt működtetésében, továbbá nem lát rá a cég működésével kapcsolatos folyamatokra, a tanfolyamok tartalmi elemeire.

Ez önmagában nem sokkoló, de nehezen érthető, hogy Wozniak miért volt hajlandó a nevét és az ajánlását adni olyan méregdrága tanfolyamokhoz, amelynek a minőségéről meg sem győződött.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!