Dráma a WiFi routerek biztonsági tesztjén

wifi, Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be, melyet a gyanú szerint Izrael használt kémkedésre, 2009. május.
Vágólapra másolva!
Összesen 32 ezer sérülékenységet találtak a tesztelt eszközökben.
Vágólapra másolva!

Ugyan a WiFi routerek központi szerepet töltenek be a felhasználók, és egyre gyakrabban a legkülönfélébb autonóm okoskütyüjeik internetre való felcsatlakoztatásában, azonban már régóta köztudomású, hogy tele vannak olyan sérülékenységekkel, amelyeket kihasználva a támadók átvehetik felettük az irányítást. Ha ez megtörténik, akkor a körülményektől függően például naplózhatják a hálózaton átküldött jelszavakat, észrevétlenül lecserélhetik a valódi webhelyeket az adatlopó klónjukra, vagy éppen túlterheléses támadásokra létrehozott hálózatba szervezhetik azokat.

Forrás: AFP/Joseph Barrak

A The American Consumer Institute fogyasztóvédelmi szervezet most talán minden idők legalaposabb felmérését elvégezve próbált fény deríteni arra, hogy egész pontosan mennyire rossz a helyzet.

A szervezet által felkért szakemberek 14 gyártó 186 routerét vizsgálták meg a dél-koreai Insignary biztonsági cég által fejlesztett Clarity sérülékenységkereső eszközzel, így csak az olyan sebezhetőségekre derült fény, amelyeknek a leírásai már nyilvánosan elérhetőek.

Az eredmény: totális katasztrófa.

A szoftver a vizsgált WiFi routerek 83 százalékában talált sebezhetőséget: az összesben együttvéve 32 ezret.

Sebezhető eszközönként átlagosan 186 sérülékenységről van szó.

Természetesen nem mindegy, hogy ezek ténylegesen mekkora potenciális veszélyt jelentenek: a sebezhetőségek tipikusan

  • 7 százaléka kritikus,
  • 21 százaléka magas,
  • 60 százaléka közepes,
  • 12 százaléka pedig alacsony

súlyossági besorolásúnak bizonyult.

A teljes beszámoló iránt érdeklődők itt találják a PDF-es változatát. A függelékben benne van az összes tesztelt router típusa, de sajnos nem jelölték meg a nulla sebezhetőséges modelleket, pedig az nagyon hasznos információ lett volna a routervásárlás előtt állók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!