DNS alapján készít lejátszási listát a Spotify

Spotify Investor Day Arts Culture and Entertainment NEW YORK, NY - MARCH 15:  Founder and Chief Executive Officer of Spotify Daniel Ek speaks onstage during Spotify Investor Day at Spring Studios on March 15, 2018 in New York City.  (Photo by Ilya S. Save
NEW YORK, NY - MARCH 15: Founder and Chief Executive Officer of Spotify Daniel Ek speaks onstage during Spotify Investor Day at Spring Studios on March 15, 2018 in New York City. (Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images for Spotify)
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb családfakutató cég állt elő az ötlettel.
Vágólapra másolva!

Mindent megtesz a minél több felhasználónként testre szabott lejátszási lista készítése érdekében a Spotify, most épp a DNS-tesztet használó Ancestry szolgáltatással együttműködve próbál érdekes zenéket találni az előfizetőinek. Az Ancestry érdekessége, hogy a klasszikus családfakutatás mellett lehetőséget biztosít egy 99 eurós DNS-teszt elvégzésére, ennek segítségével a rendszere képes lehet összekapcsolni a távoli rokonokat, továbbá meghatározni a tesztelt személy őseinek földrajzi eredetét.

Forrás: Getty Images for Spotify / Ilya S. Savenok

A tesztet kitöltött felhasználók most lejátszási listát generáltathatnak maguknak a származásuk helye alapján, ennek sejthetően nincs különdíja. Nem teljesen világos, hogy miként működik a rendszer, de az Ancestry minden bizonnyal csak a felhasználó esetében detektált származási régiókat adja át a Spotifynak, ez alapján áll össze a helyi zenéket felvonultató lejátszási lista.

Érdemes tudni a DNS-teszt elvégzése előtt, hogy az Ancestry felhasználási feltételei szerint a cég örökre megtarthatja a hozzá került genetikai információkat.

Ráadásul ezek a DNS-tesztek nem is olyan rosszak, mint azt sokan gondolnák, az amerikai rendőrség nemrég családfakutató portáloknak leadott minták segítségével azonosított egy 70-80-as években aktív sorozatgyilkost és erőszakolót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!